Реклама / Ads
4| 3309 |06.03.2021 НОВИНИ

Проф. Гетов не изключи поставяне на трета доза заради новите COVID мутации

.
Проф. Илко Гетов Източник: БГНЕС
За британския ваксините са ефикасни. Работи се усилено за редизайна на ваксините за другите варианти на вируса. Следващите месеци ще се появят бустерните дози за останалите варианти... Възможно е хората, получили втора доза, да трябва да получат трета, която да покрива новите мутации.
 

Това коментира пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата. По думите му, тъй като вирусът непрекъснато мутира, не може да се каже със сигурност коя ваксина е ефективна за новите варианти.

 

Активно се работи по пускането в употреба на коктейла от моноклонални тела, съобщи той.

 

„Това са специфични продукти за терапия за вече заболели пациенти. Те са в различно съотношения. Това са готови антитела, които предпазват пациента от усложнения. Разглеждаме наличните данни и най-вероятно ще бъдат одобрени по процедурата за състрадателна употреба. Тази процедура е специфична и се прилага в определени лечебни заведения. Вероятно в началото на април ще бъдат налични“.

 

Европейската агенция по лекарствата е започнала поетапната оценка на руската ваксина „Спутник V“, като оптимистичният вариант за срок за издаване на разрешителното е началото на май.

 

„Адмирирам хората да съобщават на Българската агенция по лекарствата за ваксиналните реакции. Ваксината на „АстраЗенека“ е малко по-агресивна, но всички реакции са описани в продуктовата информация. Те са нормални с оглед на типа ваксина и хората не бива да се притесняват. Едни реагират по-бурно към съответната ваксина, други по-спокойно, но това зависи от настройката на индивидуалния имунитет“, допълни проф. Гетов.

 

Той посъветва жените да не планират бременност около три месеца след ваксиниране.

 

„На този етап няма никакви притеснения за хората с хронични заболявания, за тях е препоръчително ваксинирането. Препоръчително е и за хората с наднормено тегло. Пациентите на имуносупресивна терапия е добре да се въздържат от ваксиниране три седмици преди и три седмици след терапията“.

 

Проф. Гетов поясни, че няма общо правило коя ваксина за какъв тип човек е по-добра, затова пациентът трябва да получи препоръка от личния си лекар.

 

„Една година би бил сигурният срок, в който ваксината ще ни пази. За разлика от придобития имунитет след преболедуване, със сигурност ваксините изграждат по-дълъг и по-траен имунитет“.

 

На въпрос дали лекарства, или ваксини надделяват в разработките на фармацевтичните компании, експертът отговори така:

 

„Надделяват ваксините, защото са по-перспективни от гледна точка на покриване на по-голям дял от популацията и предпазване на по-голям дял от населението. На втори ред са терапевтичните стратегии. Разглеждат се над 80 ваксини, терапиите са над 150“.

 

Проф. Гетов изрази оптимизъм, че в началото на лятото „ще бъдем от по-сигурната страна на барикадата“, след като бъде покрита целта за ваксиниране на голяма част от населението и след като много хора вече ще са срещнали SARS-CoV-2.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3383 |06.03.2021 Над 1,5 млн. души са минали през COVID безсимптомно, смята проф. Балтов . 3| 3310 |06.03.2021 Проф. Баева: Горбачов е акушерът на Студената война . 10| 3209 |06.03.2021 Проф. Габровски: Над 90% от новозаразените са с британския вариант . 1| 4569 |05.03.2021 Проф. Н. Слатински: Такива глухи, слепи и неми властници не сме имали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads