Реклама / Ads
9| 3412 |17.01.2022 НОВИНИ

Проф. Хайрабедян: Няма смисъл да се слага една и съща ваксина няколко пъти

.
”Безкрайното имунизиране с един и същи антиген не се смята за смислено, тъй като имунната система има определен капацитет колко клона може да развие. (...) Не трябва да се прави безкрайно много ваксиниране със същата ваксина”. Това каза а проф. д-р Сорен Хайрабедян от Института по биология и имунология на размножаването при БАН.

Ако коронавирусът продължи към вариант с ниска патогенност и висока заразност, може да се надяваме, че епидемията ще приключи, каза още той пред БНР.

 

По думите му вариантът "Омикрон" протича по-леко, но рано или късно ще зарази почти всички. Според проф. Хайрабедян, дори сега да си сложите бустерна доза, след 3-4 месеца вирусът ще зарази повечето хора. Абсолютният брой заразени, които са податливи, ще е много голям, затова рисковите групи трябва да бъдат пазени, смята Хайрабедян.

 

Имунният статус на пациентите не е еднакъв. Ваксините са насочени към първия вариант на вируса. При част от пациентите имунитетът може да бъде по-слаб, а и с времето имунитетът избледнява. Затова част от хората в рискови групи е възможно да бъдат имунокомпрометирани и да влязат в болница, дори ваксинирани. Това са групите, които трябва да помислят за бустерна доза, поясни имунологът. Другите могат да очакват по-леко протичане на Омикрон.

 

Според него "Омикрон" протича 5-6 пъти по-леко. 10 пъти е по-ниска смъртността, но е над 70 пъти по-заразен. В момента и двата варианта са налични: Делта и Омикрон и това не е добре - няма как да знаем с какво ще се заразим, допълни Сорен Хайрабедян.

 

Двойната ваксина трябваше да предпазва от Делта поне 4-6 месеца, при Омикрон защитата спада до 3 месеца. Бустерът връща ефективността на ваксината с 20% и защитата се вдига, каза още проф. Хайрабедян.

 

Наблюдават се между 20 и 40% реинфекции с Омикрон при преболедувалите. Това е така, защото белтъкът, с който вирусът влиза в клетката, е много мутирал.

И при Делта, и при Омикрон хората, които няма да развият антитела, са 40-50%, каза проф. Сорен Хайрабедян. "Това е типично за тези настинки, които имаме всяка година. Това е настинка, която убиваше, затова стана такъв проблем", обясни той.


Около три месеца след получаване на третата доза, защитата срещу хоспитализация сред тези на възраст 65 и повече години остава на около 90%

Вариантът "Омикрон" избягва до голяма степен отговорът на антителата. Обичайно се тества неутрализиращ отговор към старите варианти, но тези тестове не са адекватни спрямо Омикрон, уточни Хайрабедян.

 

Относно честите бустерни дози и проблемите с имунния отговор, проф. Хайрабедян каза, че се приема, че един бустер, максимум още един позволяват на имунната система да направи нови клонове антитела.


Той цитира нова научна публикация в списание "Нейчър", според която има места по вируса, по белтъка, с който той влиза в клетките ни, които могат да бъдат блокирани от антителата ни срещу други подобни вируси от сходни семейства.


"Вирусът има около 140 места, които се намират върху структурата, която се свързва с нашата клетка. Тези 140 места, ако мутират и ние ако трябва да изчерпим всички възможни мутации и да направим ваксини срещу тях, това означава безкрайно ваксиниране", каза той.


Според имунолога, ако част от тези места не мутират, той няма да може да се свързва изобщо с клетката и ще престане да има възможност да ни инфектира. Идеята е да се блокират такива места, които са ниско мутиращи, а в същото време са подобни за него и за други подобни семейства вируси. Към тях се оказва, че има кръстосани антитела, примерно имате антитела срещу друго семейство коронавируси или даже по-далечно семейство от същата група. Тези антитела могат да блокират Омикрон и на тази основа смятат да се използват структурите, които са сходни, за да се направи ваксина, която да бъде универсална, така че да блокира цялото семейство", допълни проф. Хайрабедян.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 2562 |17.01.2022 Проф. Александрова: Децата са най-слабо защитени и най-слабо ваксинирани . 13| 3289 |17.01.2022 Ричард Алибегов: Зелените сертификати на този етап няма как да отпаднат . 15| 2892 |17.01.2022 Стряскаща прогноза на проф. Кунчев: До март ще имаме по 70 000 заразени с COVID-19 на ден . 15| 9193 |17.01.2022 Проф. Иван Илчев: Премиерът каза ”започваме наново” със С. Македония, грешка е
Реклама / Ads