Реклама / Ads
44| 6029 |14.01.2022 НОВИНИ

Проф. Радка Аргирова: Сертификатът на база антитела е българско произведение, трябва да отпадне

.
Проф. Радка Аргирова
Сертификатът на база антитела го няма никъде по света, той е изцяло българско произведение. Това е ненужно, трябва да отпадне. Той беше въведен под натиск, но медицинското становище е, че трябва да отпадне. Съвсем просто е. Ако човек е прекарал среща с вируса дори безсимптомно, той ще има някакви антитела, но след 3 до 6 месеца тази защита пада и той трябва да се ваксинира.
 

Това коментира пред Нова телевизия проф. Радка Аргирова.

 

Цялата идея на новия план за справяне с пандемията е да се осигури здравето и лечението на хората. Защото основния ни проблем е късното идване на пациентите и когато дойдат, вече е трудно тяхното лечение. Пълно затваряне ще има чак на 80% заетост на болничните легла, но силно се надявам това да не се случи, обясни тя.


Боя се от няколко неща по отношение разпространението на Омикрон. Първото е, че не се спазват най-обикновените мерки - маски, разстояние, дезунфекция. Второто - възрастните хора, особено ако не са ваксинирани, защото те са с множество заболявания, коментира тя.


При децата нямаме някакви цифри, които да ни притесняват. Децата го карат леко и дори понякога не разбират, че имат нещо, допълни тя.


До момента не съм чула за починал у нас човек от Омикрон. Повечето смъртни случаи са от Делта, посочи проф. Аргирова.


Вече е установено, че дори и след втора доза ваксина след третия месец антителата започват да падат. Затова е нужна бустерна доза. Без да съм изчерпателна, мога да кажа, че на този етап се наблюдава вдигане на имунитета след третия месец след третата доза, но още е рано да се говори за това, нужно е време, посочи тя.


Много специалисти смятат, в това число и аз, че Омикрон е един от последните варианти, които ще залеят света. Ако не е последен, но е един от последните. И ако това се окаже вярно, ще изработим универсална ваксина срещу всички варианти с много по-дълготрайна защита. Не е изключен и друг подход - да се правят ваксини по райони по света в зависимост от това кой вариант доминира на определено място, посочи професорът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 26675 |13.01.2022 Проф. Овчаров се ожали: Помагах на Герджиков и ме изчегъртаха . 7| 5941 |13.01.2022 Проф. Витанов: Ще гоним нови рекорди. Омикрон се бори за доминация . 11| 3096 |12.01.2022 Престъпно безумие е протестът пред НС, смята проф. Аргирова . 28| 5815 |12.01.2022 Проф. Ива Христова: Как няма хората с бустерна доза да са по-привилегиравони?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads