Реклама / Ads
11| 3077 |07.11.2021 НОВИНИ

Проф. Кожухарова: Не е време за разхлабване. Мерките ще паднат при 250 заболели на 100 000 души

.
Проф. Мира Кожухарова Източник: стопкадър, Нова телевизия
Все още е твърде рано да се говори за разхлабване на мерките. Сега основното е хората, които не са ваксинирани и не са боледували, да се тестват. Ще имаме успех като увеличим наистина ваксинираните хора. Мерките ще отпаднат, когато заболелите станат 250 на 100 000 души. Това заяви в ефира на Нова телевизия епидемиологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова.
 

Тя не подкрепя решението за локдаун: „Локдаунът е временно решение, което не подкрепям. Вярвам, че с ваксинация, ще постигнем повече успехи“. 

 

„Темпът на положителните случаи намаля. Ние навлязохме по-рано в епицентъра на епидемията и по-рано трябва да излезем. Трябва да продължим да се ваксинираме и да спазваме мерките. Другите европейски страни навлизат сега“, обясни тя.

 

По думите й освен броя на ваксинираните, много се е увеличил и броят на хората, които се изследват.

 

„Много от обществените дейности могат да се изпълняват, ако даден човек има зелен сертификат, ако не - ще седи затворен. Мерките ще отпаднат, когато заболелите станат 250 на 100 000 души. Няма данни какви видове от антителата са предпазни. Може да имате антитела, но аз не мога да ви кажа дали вие сте защитени или не“, отбеляза още проф. Кожухарова.

 

Тя посочи, че хората с една доза имат 80% защита 15 дни след поставянето й:

 

„Но все пак е непълна защита. Има основание да се даде зелен сертификат, който не е дълготраен. Той изтича до момента на поставяне на втора доза. Втората доза е много важна, защото тя дава напрегнат имунитет. Мисля си, че третата доза ще стане препоръчителна“.

 

Епидемиологът изказа възмущението си от факта, че има лекари, които издават фалшиви документи за имунизация. „Нека не забравяме, че това е заболяване, от което се умира“, посочи тя.

 

Проф. Мира Кожухарова намира тестовете за ученици за добри.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3323 |06.11.2021 Проф. Витанов: Връщането на децата в клас ще увеличи бройката на заразените с COVID-19 . 30| 4123 |06.11.2021 Проф. Христова: Намаляващият брой на заболелите се дължи най-вече на въвеждането на зеления сертификат . 0| 2923 |06.11.2021 Уикендът ни посреща с по-хладно време . 9| 19403 |05.11.2021 Само във Фрог: Прехвърлянето на парите за АМ „Хемус“ към кухи фирми е станало по време на протестите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads