Реклама / Ads
6| 3274 |06.07.2021 НОВИНИ

Проф. Мира Кожухарова: При широко разпространение на Делта варианта, ще се върнат някои строги мерки

.
Проф. Мира Кожухарова
„При широко разпространение на делта варианта вероятно ще се наложи връщане към някои по-строги мерки. Надяваме се по-късно да се разпространи този вариант“. Това обясни проф. д-р Мира Кожухарова, съветник на здравния министър и експерт, работил по плана.
 

Тя уточни пред БНР, че залага хората все пак да се ваксинират, както и на това, че минимум 1/3 от хората у нас са преболедували. Относно риска в края на август да има бракуване на ваксини професор Кожухарова сподели, че не иска да се стига до варианта изхвърляне, защото той противоречи на здравия човешки разум.


В плана на Министерството на здравеопазването за действие при нова вълна от COVID-19 са очертани няколко критерия за въвеждането на конкретни мерки - брой заразени на 100 000 население, какъв процент от пробите са положителни, при определен брой заразени колко фактически са болни и на колко от тях им е нужно болнично лечение. Това обясни в интервю за БНР проф. д-р Мира Кожухарова, съветник на здравния министър и експерт, работил по плана.


"По същество работата по документа е приключена. Финализираната му версия ще бъде огласена. Всички части на този план са разработени от съответните експерти“, уточни Кожухарова.


Идеята е да се запазят основните функции на болниците, но да има изолационни стаи, в които да се лекуват пациенти както от основните им заболявания, така и от коронавирусната инфекция, заяви проф. Кожухарова.


По думите ѝ планът предвижда и личните лекари да бъдат по-оперативно включени, защото огромната част от хората с клинична картина могат да се лекуват вкъщи. Според Кожухарова училищата наесен трябва да работят в нормален присъствен режим. Планът предвижда няколко нива на развитие на епидемиологичната обстановка. Ограничителните мерки ще се налагат при усложняване на обстановката - като няма да се затварят градове, улици и махали.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 10278 |05.07.2021 Мира Баджева: Демонтажът на наследството на Борисов няма да бъде лесен . 7| 3840 |05.07.2021 Проф. Асена Сербезова: Благодаря на всички, които ме подкрепиха . 8| 4688 |05.07.2021 Обрат: Прокуратурата отказа да съди проф. Асена Сербезова . 16| 8381 |02.07.2021 Проф. Минеков: Частни медии, любимци на правителството, се изхранват чудесно с държавни и европейски парички

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads