Реклама / Ads
0| 3536 |13.04.2022 НОВИНИ

Проф. Янаки Стоилов: ВСС може да бави до есента въпроса за отстраняването на Гешев

.
Решението на ВСС не ме изненада. Моето впечатление се затвърждава - че ВСС отказва да изпълнява своите правомощия и превратно ги упражнява. ВСС не може да ми даде никакъв срок. Аз съм гражданин. Правосъдният министър трябва да прецени дали да систематизира фактите или да обедини исканията. Дали целта на ВСС не е да завърши мандата си без да се произнесе по същество по тези искания? Това може да стане до есента.
 

Това заяви пред bTV бившият правосъден министър проф. Янаки Стоилов. 


Повод за коментара му е вчерашното решение на кадровиците от ВСС, които оставиха въпроса с предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев за 4-ти май. Заседанието на ВСС бе прекратено, а искането на Стоилов - върнато за "прецизиране". На бившия правосъден министър бе даден 7-дневен срок, за да изчисти искането си за стартирането на процедура и така Пленумът на ВСС отново отказа да се произнесе по същество както по неговото искане, така и по искането на настоящия правосъден министър Надежда Йорданова. 


"Решението на ВСС не ме изненада. Моето впечатление се затвърждава - че ВСС отказва да изпълнява своите правомощия и превратно ги упражнява. След решението на КС беше ясно, че действието, което съм предприел, е било напълно в съответствие с основния закон. ЗАгуби се половин година, за да се изясни този въпрос. През февруари месец ВАС разгледа жалбата, която тогава бях подал, и той отмени решението на Пленума на ВСС, с което искането бе върнато. Членовете на ВСС отново продължават да разсъждават по допустимостта на искането с една странна за мен формулировка", посочи Стоилов. 


"Имаме едно превратно упражняване на власт от органа за контролиране на съдебната власт. Можеше да имаше процедурни правила, които да определят сроковете, но не може да се дописва закона. Трябва да приключат процедурата по ясен за обществото начин, защото само объркват хората", категорично посочи бившият правосъден министър.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3799 |12.04.2022 Проф. Минеков: Борисов трябваше отдавна да е в затвора, още след тъжното интервю с Мишо Бирата . 0| 2937 |12.04.2022 ВСС гледа първо искането на Янаки Стоилов за освобождаването на Гешев . 0| 4307 |11.04.2022 Проф. Касчиев: Може да сменим Росатом с ”Уестингхаус”, има резервно гориво за години . 0| 5927 |11.04.2022 Проф. Калин Янакиев: Чингисханово варварство в Буча, Славата на Украйна и Плана на руски ”политолог”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads