Реклама / Ads
0| 2922 |10.03.2022 НОВИНИ

Съдебният съвет отложи разглеждането на отстраняването на Гешев

.
Източник: БГНЕС
Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков предложи отлагане на точката с искането за отстраняването, защото за днешния ден има насрочени срещи с представители на Европейската комисия. За 12.30 ч. петима от членовете на съвета трябва да излязат. ”Това означава, че дотогава трябва да сме приключили с тази точка, а това е несериозно”, заяви Чолаков.
 

Той припомни, че предишното искане на бившия правосъден министър Янаки Стоилов, което през юли 2021 година съдебният съвет отказа да разгледа, бе атакувано два пъти пред Върховния административен съд - веднъж от самия Янаки Стоилов и по него има произнасяне, според което ВСС трябва да се произнесе по същество. Второто дело е по жалба на гражданско сдружение "Боец", но по него тричленен състав на ВАС реши, че неправителствената организация няма правен интерес и отказа произнасяне. От "Боец" са обжалвали това решение пред 5-членен състав, но това дело все още не е администрирано и се очаква произнасяне.


По думите на Чолаков искането на Стоилов и това на Надежда Йорданова трябва да бъдат обединени. Чолаков заяви още, че процедурата за предсрочно отстраняване на главен прокурор е първата пред ВСС и съветът няма правила за разглеждането на такива искания. Той предложи да бъде възложено на правната комисия към ВСС, която "да изработи правила в рамките на две седмици, за да е известно как ще действаме при разглеждането на такива точки и да ги внесе за обсъждане", заяви още председателят на ВАС.

 

Правосъдният министър Надежда Йорданова очаква дебат по същество по искането за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. "Очаквам всеки един от членовете на съдебния съвет да прояви професионализъм и професионална съвест, така че да приложи закона по най-добрия начин", обяви на влизане в сградата на съдебния съвет правосъдният министър.


"Твърденията са правно нищо сериозно ме притесняват. Има влязло в сила решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) срещу България правно нищо ли е. За това правно нищо всеки един от вас ще плати обезщетение", коментира още Йорданова определението на Гешев за искането за отстраняването му.


От изказването на Йорданова се разбра, че на днешното заседание ще се разгледа единствено нейното искане, в което са посочени девет основания. Отказът на пленума да разгледа предишното искане - на бившия служебен министър Янаки Стоилов, който Върховния административен съд (ВАС) отмени, няма да бъде разгледан, защото все още текат административни процедури.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2849 |09.03.2022 Премиерът свика заседание на Съвета по сигурността . 0| 4647 |07.03.2022 Тео Ушев съветва снишилите се в храстите артисти, интелектуалците ”с други гледни точки” и журналистите . 0| 2848 |05.03.2022 ЕС подкрепи замразяването на членството на Русия и Беларус в Съвета на балтийските държави . 0| 3147 |05.03.2022 Обстрел наруши „режима на тишина“. Отложиха евакуацията на цивилни в Мариупол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads