Реклама / Ads
0| 3300 |16.05.2022 НОВИНИ

ВАС: ВСС да обсъди частично и случая „Жоси“, за който се иска освобождаването на Гешев

.
Иван Гешев Източник: БГНЕС
Върховният административен съд (ВАС) задължи Висшия съдебен съвет (ВСС) да разгледа частично и случая „Жоси“, посочен в предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Това става ясно от определение на ВАС от днес.
 

Съдът посочва, че трябва да бъдат обсъдени действията и бездействията на Иван Гешев по този казус след датата, на която е встъпил като главен прокурор – 18 декември 2019 г. Според ВАС няма как да бъде търсена отговорност на някой от „тримата големи“ в съдебната система за събития отпреди встъпването им, защото техните качества са били преценени при избора им и няма как решенията за това да бъдат ревизирани, предава правния портал lex.bg.

 

На 18 май ВСС ще обсъди до същество предложенията на Йорданова и на проф. Янаки Стоилов, с които двамата поискаха предсрочното освобождаване на главния прокурор.

 

Искането на Надежда Йорданова беше внесено в началото на март тази година и в него тя изброява девет случая, по които действия или бездействия на главния прокурор според правосъдния министър обосноват извод, че той е извършил „тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт“, а това е основание за освобождаването му от поста.

 

На 4 април ВСС допусна до цялостно разглеждане пет от тях – казусите с полицейското насилие на протестите през 2020 г., „Осемте джуджета“, „Емилиян Гебрев“, за случайното разпределение на делата, както и за указанията във връзка с транспортните престъпления. Частично бяха допуснати случаите с Елена Йончева, делото „Баневи срещу България“ и коментарите на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. Единственият изцяло недопуснат случай беше „Жоси“. Мотивите на ВСС бяха, че част от твърдените нарушения не са извършени в рамките на мандата на Гешев, а „Жоси“ пък е от много по-отдавна.

 

Надежда Йорданова обжалва пред ВАС отказа на съвета да допусне до разглеждане в цялост всички случаи, които тя сочи в своето предложение.

 

Сега ВАС отхвърля жалбата на министърката на правосъдието срещу частичното допускане на част от случаите, но указва на ВСС да разгледа частично казуса „Жоси“.

 

Определението може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред петчленен състав на съда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3107 |16.05.2022 126 нови случая на COVID-19 у нас . 0| 4253 |12.05.2022 Страсбург ще разгледа с предимство жалба по случая „Осемте джуджета“ . 0| 3295 |06.05.2022 Борис Джонсън и Зеленски обсъдиха по телефона хода на войната . 0| 3124 |05.05.2022 ЕК: Страните частично да преустановят облекченията за издаване на визи за Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads