Реклама / Ads
0| 5997 |12.04.2022 НОВИНИ

ВСС атакува Йорданова, вместо да решава за Гешев, той й се обиди /видео/

.
Иван Гешев, Надежда Йорданова Източник: БГНЕС
Спор между главния прокурор Иван Гешев и министъра на правосъдието Надежда Йорданова. Причината – изказване на правосъдния министър, че кариерното израстване на членове на Висшия съдебен съвет се дължи на главния прокурор.
 

Гешев се засегна и настоя Йорданова да се извини за твърденията си, но тя отказа.

 

Членове от прокурорската колегия обявиха, че познават Иван Гешев едва от няколко години и няма как той да е участвал в кариерното им развитие.

 

Според министър Надежда Йорданова във ВСС има структурен проблем.

 

А още реди началото на дебата част от членовете на Висшия съдебен съвет поискаха обяснение от министърът на правосъдието Надежда Йорданова по повод свое телевизионно участие.

 

Не веднъж министърът е заявявала, че членовете на ВСС са зависими от главния прокурор Иван Гешев и не очаква да вземат обективно решение за неговото предсрочно отстраняване.

 

„Дойде ми в повече разни хора да се упражняват на мой гръб с неверни твърдения, че аз като член на ВСС взимам решенията не на базата на вътрешното си убеждение“, заяви Йордан Стоев, цитиран от „Евроком“.

 

Главният прокурор също се включи и попита Йорданова:

 

„Толкова ли е трудно да кажете - извинявай. Нормално е да се греши. Аз греша постоянно, извинявам се“, каза Гешев.

 

На свой ред Атанаска Дишева от съдийската колегия на ВСС попита: „Как един прокурор от Висшия съдебен съвет не се противопостави публично или по друг начин на главния прокурор Иван Гешев?“

 

Междувременно ВСС върна искането на бившия правосъден министър Янаки Стоилов за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Причината е, че в оформлението на Стоилов, което не отговаря на новоприетите правила на ВСС. Очаква се към предложението на Стоилов да бъде добавена доказателствена част, като след това то ще бъде внесено за разглеждане отново.

 

Днес пленумът на ВСС разглежда предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. За да бъде отстранен Гешев, са необходими поне 17 гласа във ВСС. Можете да проследите заседанието тук:


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3160 |06.04.2022 Трифонов атакува Петков за РСМ и БНБ: Не е време нито за избори, нито за сътресения . 0| 3211 |01.04.2022 Украйна е атакувала петролна база в Белгород, твърди ръководителят на региона . 0| 3545 |22.03.2022 Anonymous атакува Nestlé заради отказа на компанията да прекрати бизнеса си в Русия . 0| 3084 |17.03.2022 Кьовеши се среща с Йорданова, Рашков и Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads