Реклама / Ads
15| 7284 |20.12.2021 НОВИНИ

Сигналът срещу Гешев отива във ВСС до края на седмицата

.
До края на седмицата правосъдното министерство ще внесе документи срещу главния прокурор Иван Гешев. Става дума за сигнала за фирма “Жоси”, според който обвинител №1 е помогнал за присвояване на бизнеса.
 

Според документите преди шест години собственик на фирма е поискал от Иван Гешев като прокурор съдействие. А след това в замяна на това е прехвърлил дял от фирмата си на бащата на Иван Гешев. Документите са започнали да се получават в министерството от няколко месеца. Освен това, този сигнал е подаден и в МВР, откъдето са започнали проверка.

 

Част от документите по сигнала за оказан натиск върху фирма са получени във ведомството още миналата седмица, съобщават от bTV. 

 

Правосъдният министър Надежда Йорданова посочи, че събраните данни са достатъчни, за да се отправи предложение до пленума на Висшия съдебен съвет за стартиране на процедура за предсрочното освобождаване на Гешев от поста главен прокурор. 

 

Това обаче няма да е първият подобен опит. Предшественикът на Йорданова в служебния кабинет - Янаки Стоилов, внесе предложение за стартиране на същата процедура до ВСС, но мнозинството отказа да се произнесе по същество след спорове, продължили близо 7 часа. ВСС остави без разглеждане предложението за уволнение на Гешев, защото мнозинството заключи, че то не е допустимо. Не е записано обаче на какво основание стъпва тази оценка. 

 

“Работи се по въпроса, така че очаквам ВСС да има поне трима смели колеги, които дас е самосезират. Но дори аз няма да бездействам, работим по въпроса и максимално бързо ще предприемем нашите действия, за да може да се търси отговорност по тази посока“, каза правосъдният министър Надежда Йорданова.Бившият министър на правосъдието Иван Демерджиев каза, че той също е получавал сигнал за оказан натиск за действия на Гешев като редови прокурор за прехвърляне на собственост на част от фирма на неговия баща.

 

“В търговския регистър по това време са подадени такива документи. Странно е, че от съдържанието на документите не става ясно на какво основание Стоимен Гешев придобива тези дялове от това дружество и ако е вярна информацията, че по това време господин Гешев е имал отношение към производствата, които са се развивали в прокуратурата или е бил вече високопоставен прокурор, каквито са твърденията, мисля, че имаме сериозен проблем на конфликт на интереси“, казва Демерджиев.

 

От прокуратурата отказаха коментар. Коментираха обаче служебния кабинет и не пропуснаха на брифинг да критикуват Плана за възстановяване и развитие и заявиха, че служебното правителство, а не Европейската комисия изисквало промени в прокуратурата и фигурата на главния прокурор. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5248 |20.12.2021 Адв. Екимджиев: Гешев няма собствена воля. Ще подаде оставка, само ако кукловодите му наредят . 18| 6111 |20.12.2021 Гешев предложил бивш член на ВСС да стане зам.-шеф на Националната следствена служба . 14| 26642 |20.12.2021 ВСС остава с широко затворени очи за схемите около жената до Иван Гешев . 13| 38744 |20.12.2021 Политологът Г. Киряков за Фрог: Главният прокурор Гешев е заешко сърце, Борисов и други звезди на ГЕРБ не ни липсват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads