Реклама / Ads
12| 3690 |22.07.2021 НОВИНИ

Шест часа продължава дебатът във ВСС за отстраняването на Гешев

.
Иван Гешев и Янаки Стоилов Източник: БГНЕС
Вече шест часа продължава разискването във Висшия съдебен съвет относно предложението на служебния правосъден министър Янаки Стоилов за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Решение дали да бъде приет сигнала все още няма. Прогнозите са обаче, че подкрепа няма да бъде събрана. За да започне процедура по отстраняването на главния прокурор е необходимо мнозинство от не по-малко от 17 гласа сред висшите магистрати. На фона на дебатите пред ВСС пък граждани застанаха на протест, организиран от ГД “Боец”.
 

Обвинител №1 го определи като “юридическо нищо”, в което липсват факти, но пък има интерпретации. Това обаче не е единствената реакция от страна на прокуратурата - часове след като Стоилов обяви, че ще внесе подобно искане, изявление направи говорителката на Гешев - Сийка Милева, която определи сигнала като “политически акт и пиар”. 

 

Преди днешното заседание Иван Гешев изпрати до Висшия съдебен съвет още прессъобщения и публикации, свързани с дейността на държавното обвинение и поиска те да бъдат добавени към материалите, внесени от правосъдния министър.

По време на обсъжданията във Висшия съдебен съвет Гешев заяви, че става дума за негоден неюридически документ.

 

"В искането, отправено до нас има данни за извършени престъпления. Този, който може да започне разследване срещу главния прокурор, е прокурор. Но в пирамидата, в която на върха е главният прокурор, това звучи като мечта. Ако се намери такъв, защото в прокуратурата има много достойни прокурори, възниква въпросът дали главният прокурор ще се отстрани”, заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

 

По думите му допустимо е правосъдният министър да внася подобни предложения. Панов заяви, че ВСС проявава двойни стандарти и отсече - ВСС крепи основите на завладяната държава. Определи поведението на Иван Гешев като “мутренско”.

 

“Винаги когато във ВСС се вършат безобразия, няма защо да се учудваме, че обществеността, журналисти, парламентарно или непарламентарно представени партии реагират на тези безобразия. Защото те станаха прекалено много", коментира още Панов.

 

Междувременно служебният правосъден министър Янаки Стоилов заяви категорично, че независимостта на съдебната власт не означава недосегаемост.

 

"Не е въпросът как да бъде съден главния прокурор, а как дейността му да бъде ефективна. Аз съм силна, отчетна и ефективна прокуратура. Трябва да се използват средствата, които дават конституцията и законите, а такива съществуват", каза Стоилов.

 

Отрече да е бил притискан или принуждаван да внесе искането, което постъпи от служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4469 |22.07.2021 Андрей Янкулов за Гешев: Потопът ще ни удави, а ние продължаваме да викаме ”слънце грее” . 8| 12937 |21.07.2021 Хамид Хамид за обвинението, че ДПС прелива гласове на ИТН: Видях Борисов да ходи без шапка. Слънчасал е . 3| 4550 |21.07.2021 В ”Честно казано с Люба Кулезич”: Какъв е правилният ход на ВСС срещу продължаващия саботаж върху справедливостта? . 0| 4248 |20.07.2021 Летните бури продължават. Оранжев код за 3 области

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads