Реклама / Ads
0| 2211 |19.07.2024 НОВИНИ

Проф. Ингрид Шикова: Няма толкова значение кой е начело на ЕП и ЕК, а каква политика ще се води

.
Проф. Ингрид Шикова, преподавател в Катедра „Европеистика“ на СУ "Св. Климент Охридски" Източник: БГНЕС
Две дами затвърдиха позициите си начело на най-важните европейски органи и това за много хора не е изненада. Роберта Мецола ще оглавява Европейския парламент (ЕП) за следващите 2,5 години, а Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на Европейската комисия (ЕК) за още 5 години.
 

В крайна сметка обикновено няма толкова значение кой е начело, а каква политика ще се води – посочи пред БНР-Радио София проф. д-р Ингрид Шикова, преподавател в Катедра „Европеистика“ на Софийския университет "Св. Климент Охридски".





"Във встъпителната си реч Урсула фон дер Лайен направи редица предложения, върху които си струва да се разсъждава. В нейните 30 страници виждам някои от идеите на Макрон, изложени в Сорбоната, включително за общия отбранителен съюз. Освен това тя успя да даде по нещо на всяка партия, която я подкрепя. Това донякъде обяснява, че за разлика от първия път (9), сега тя спечели поста с 40 гласа над достатъчните ѝ", изтъкна специалистът.

 

Проф. Шикова уточни, че ЕНП е получила уверения, че конкурентоспособността ще бъде приоритет, вкл. и ново споразумение за чиста промишленост. Обеща по-малко бюрокрация, мобилизиране на частно финансиране – спестяванията на европейските семейства да остават в Европа, а не да отиват на чуждестранните пазари и т.н. Мисли се и за нова стратегия за селското стопанство, за по-силна програма Еразъм+ и т.н., Дори е изразена готовност ЕП да получи правото на законодателна инициатива.

 




"До края на октомври предстои нещо много важно - определянето на ресорите на отделните еврокомисари", каза още университетският преподавател.

 

"Ние трябва да помислим как България може да се включи в тези предложения и политики", категорична бе проф. Шикова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2209 |19.07.2024 Бизнесът поиска компенсации от държавата за високите цени на тока . 1| 3923 |19.07.2024 Цените на петрола тръгнаха надолу . 1| 2249 |19.07.2024 Франция и Германия единодушни: Няма признаци мащабният компютърен срив да е резултат от кибератака . 3| 2244 |19.07.2024 Депутатите задължиха кабинета да осигури средства в помощ на пострадалите от пожарите /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads