Реклама / Ads
15| 8064 |10.08.2020 НОВИНИ

Проф. Ивайло Дичев: По върховете на ГЕРБ текат някакви процеси. Въпросът е как може да се управлява без големи партии

.
Проф. Ивайло Дичев
Г-н Борисов като че ли не е много смел човек, като че ли се опитва да се хареса. Пластичен е, иска да го приемат и заради това не смее да заеме твърда позиция. Може да предположим, че по върховете на ГЕРБ текат някакви процеси. Има хора, Дончев вероятно, искат да се приключи по-бързо тази агония. Ако бързо отрежат опашката на кучето, по-бързо ще се свърши. Може да има и такива, които искат да си довършат сделките. Шкембевойводата купува подводници в момента, доста пара отива там.
 

Това каза в предаването „Студио Х“  по телевизия 7/8 антропологът проф. Ивайло Дичев.

 

Партиите сега са три – ГЕРБ, псевдопатриотие и ДПС.  Този взрив беше неочакван както по времето на Тодор Живков. Преди 6 месеца социолозите мериха как се качва рейтингът на Борисов. Тогава картината изглеждаше такава и хората нямаха намерение да изразят това, което мислят.

 

Смятам, че този вирус е сериозно заболяване, но парадоксално се съгласявам, че той изигра сериозна роля, защото хората придобиха усещането за обща съдба. Много хора се върнаха и това се случи, защото всички бяха затворени.

 

Ако направим паралел с Македония – чудихме се защо толкова дълго се задържа тяхното ВМРО. Много от структурите и администрациите бяха свързани с тях и това  караше хората да не се възпротивяват.  Много хора има в администрацията и у нас, които са силно зависими от управлението.  Тази роля - на доведените като говеда башибузуци на "Росенец" и актива на ГЕРБ, тези картини ни  показват това.

 

Протестът е суровина. Той дава нещо на политиците,  да направят нещо от него. Може би някакви хора ще успеят да бутнат Борисов, ще успеят да извадят друг. Може би в самия ГЕРБ има такива хора. Има и такава хипотеза, че в ГЕРБ текаттакива процеси.

 

Партиите са в криза днес навсякъде. Започва да се сегментира електората. Вече няма работници и капиталисти, има най-различни типове хора. Заради това се фрагментира политическия пейзаж и става все по-трудно тези фрагменти да са в съгласие.

Въпросът е как може да се управлява обществото днес като няма големи партии.

 

Мажоритарната система няма да извади добрите и честни хора, но ще убие малките партии и ще даде възможност да се управлява по-лесно държавата. Второто предимство на мажоритарната система е, че могат да се отзовават депутатите. Хората искат това, да могат да отзовават депутатите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6903 |06.08.2020 Проф. Румен Гечев: Летят милиарди от един към друг министър, хаос без цели . 4| 5561 |06.08.2020 Проф. Владимир Чуков: След взивовете в Бейрут се задава хуманитарна криза . 17| 6972 |03.08.2020 Проф. Ивайло Дичев: Новият авторитаризъм произвежда фалшиви фронтове . 12| 13485 |04.08.2020 Проф. Иво Христов: ГЕРБ наложи народняшка диктатура в страната /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads