Реклама / Ads
33| 10065 |18.07.2021 НОВИНИ

Проф. Ивайло Дичев: Избирателите на Слави искат погром, а не правителство

.
”Партиите ни няма социална база и като от огън се боят да не се ”омърсят” ако се доближат много до другите. Представете си Корнелия Нинова и Христо Иванов да седнат на една маса и да решат да правят някакви важни неща. Те ще бъдат съсипани от избирателите си. Същото стана и с ИТН - собствените му избиратели го заляха с помия заради Николай Василев. Те очакват от него да направи някакъв погром, да нанесе удар върху партийната система. Това заяви проф. Ивайло Дичев.
 

Това не е идеология, това са силови жестове, с които партиите удържат собствените си избиратели", каза още той пред bTV.

 

"Скандално и огромна грешка беше, че партиите в предишното НС не излъчиха правителство, сега ако не го направят ще бъде още по-зле. Но като гледам как ИТН толкова жестоко обидиха потенциалните си партньори и как ще бъде преодоляна тази обида, аз не знам", коментира ситуацията в новоизбрания парламент проф. Ивайло Дичев.

 

"Партиите приличат на племена, враждуващи племена. Нашата политическа система преживява много дълбока криза, характерна за клиентелистките общества", смята той.

"Виждам четири варианта - мажоритарна система, която убива малките партии и те предварително правят коалиции. Вторият - вдигане на прага на влизане в НС, но той също би унищожил малките партии. Третият вариант е президентска република, офертата на е на масата. Четвъртото - електоралният бонус, да свалим процента, който обозначава мнозинството. Не 51%, а който има най-висок резултат получава допълнителни места в парламента, с които може да състави правителство", каза Дичев с уговорката, че не е специалист.

 

"Мисля, че все пак партиите ще започнат някакви разговори, те разбират, че трети път трудно ще мобилизират хората да гласуват. Според мен третият мандат ще има шанс и то благодарение на хора, които няма да се подчинят на партийната дисциплина и ще гласуват. Най-вероятно правителството ще бъде технократско, което много добре си пасва с популизма", прогнозира той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 23941 |18.07.2021 Проф. Пламен Киров: Президентът си дава сметка, че ситуацията е опасна и за България, и за него . 30| 4430 |17.07.2021 Проф. Кантарджиев: Десет болни от коронавирус заразяват нови десет души . 24| 4286 |17.07.2021 Проф. Калин Янакиев: Време е ”Има такъв народ” да декларира истински политики на промяната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads