Реклама / Ads
3| 2606 |07.03.2024 НОВИНИ

Проф. Калин Янакиев: Истинският патриотизъм би трябвало да е усилие в настоящето

.
Проф. Калин Янакиев
"Истинският патриотизъм би трябвало да е усилие в настоящето. А когато всичко, с което можем да се гордеем е в далечното минало, ние всъщност започваме да мразим настоящето и да нямаме никаква вяра в бъдещето. Истинското име на днешния национализъм е омраза. Не е обичане на собствената нация, а е омраза към другите. Целта е българите да намразят Европа и да започнат отново да обичат Големия брат на изток“.
 

Това каза проф. Калин Янакиев в Студио България на Свободна Европа.


Съчиняването на историята


Според проф. Янакиев „абсолютно безкритично на учениците се поднасят неща, извлечени от легенди, от фолклор и от исторически източници. Като на децата това разграничение не се прави. Т.е. те няма да разберат кое от онова, което им е поднесено е взето от легенда, кое от истински исторически извор“. По думите му „става въпрос за някаква хибридност“. Тя е „свързана с ранно възпитаване у децата, у учениците, на една особена комплексираност: нашата древна история е най-велика, ние сме най-най-най-великите на планетата“.





Вижте също Информационната война. Как пропагандата подчинява човешкия мозък


Това се прави, за да може това, което сме днес „да бъде приписано на някого другиго. А днес, уви, ние сме калпазаните на Европа“, каза проф. Янакиев. Според него това се внушава много лесно, ако преди това се легендаризира страта история.

 

„Става необяснимо как сме били толкова велики. Без да се казва, че това е измислено величие. Как сега сме стигнали дотук“, каза проф. Янакиев.

 

По думите му „истинският патриотизъм би трябвало да е усилие в настоящето. А когато всичко, с което можем да се гордеем е в далечното минало, ние всъщност започваме да мразим настоящето и да нямаме никаква вяра в бъдещето“. Според проф. Янакиев „не е лошо един народ да има поводи за самочувствие, но не и да бъдат измислени тези поводи за самочувствие“.

 

Омраза към другите


Проф. Янакиев казва, че „истинското име на днешния национализъм е омраза. Не е обичане на собствената нация, а е омраза към другите“. По думите му целта е българите „да намразят Европа, към която ни присъединиха и да започнат отново да обичат Изтока, Големия брат на изток“.





По думите му „тази хибридна пропаганда е експортирана най-вече от Русия. Тя има далечни политически цели“.

 

Той каза, че „днешната политическа пропаганда е: Европейският съюз е разкапан, деградирал, джендъри, разпад, разчовечаване на човека. За да бъде подпомогнато това, което е чисто политическо, трябва да се внуши и нещо във връзка с историята“. По думите му, „за да можем все по-силно да обичаме Русия, трябва все по-силно да започнем да мразим останала част от Европа“.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2550 |07.03.2024 Делегацията на Хамас напусна Кайро, преговорите за спиране на огъня ще бъдат възобновени идната седмица . 11| 3880 |07.03.2024 Иво Инджев: Не съм Ванга, но познах - собственикът на ГЕРБ смени мнението си . 5| 2484 |07.03.2024 Шефът на КЕВР успокои: Няма да има рязко повишаване на цената на електроенергията . 18| 9848 |07.03.2024 Манол Пейков за ФрогНюз: Положението в Народното събрание избуя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads