Реклама / Ads
18| 4248 |08.04.2023 НОВИНИ

Проф. Калин Янакиев: Народът не иска правителство непременно

.
Калин Янакиев
”По-голямата част от медиите през изминалите месеци се постараха всячески да внушат на българите, че истинското тяхно желание, на българските избиратели, е в България непременно, на всяка цена, да има редовно правителство. Мисля, че това по-скоро бе внушение от страна на медиите и на свързаните с тях политически централи, отколкото наистина на българските избиратели.” Това заяви проф. Калин Янакиев.

Ако българските избиратели действително искаха непременно редовно правителство, те щяха да отдадат определено доверието си на една от двете големи партии или на един от двата големи полюса - на рутинното блато на ГЕРБ или на демократичните партии "Продължаваме Промяната и "Демократична България". Както виждате, това не се случи", посочи още професорът, философ, богослов, преподавател в СУ "Св.Климент Охридски", коментирайки темата ще има ли редовно правителство след изборите на 2-ри април.

 

"Аз не мога да бъда сигурен ще се състави ли такова правителство, още повече, че не е трудно да се прецени, че ако то се състави по някакъв начин именно от ГЕРБ и "Продължаваме Промяната" - "Демократична България", и двете формации ще понесат значителни загуби. Ще ги понесат и ако успеят да съставят редовно правителство, и ако не успеят да съставят редовно правителство", допълни проф. Янакиев.

 

Според него, всяко коалиране с партията на Бойко Борисов носи негативи за съответната партия: "От изминалите 10 години управление на ГЕРБ ние много добре знаем, че всяка политическа формация, която се съюзи с това образувание ГЕРБ, обикновено губи и достига практически даже до унищожаване. Ще трябва да си дадете сметка, че подобно съвместно управление на демократичните сили и ГЕРБ имахме в онова правителство, в което собствено правосъден министър беше Христо Иванов и който трябваше да го напусне, и след което правителство Реформаторският блок буквално изчезна от политическата сцена. Ще трябва да си дадем сметка, че при последния мандат от управлението на ГЕРБ същото сполетя и т.нар. "патриотични партии".

 

Проф.Янакиев сподели опасенията си от разрастване на партията на Костадин Костадинов: "Всички, които не участват в изборите, нямат въобще политическо съзнание. Ако те смятат, че с неучастието си в изборите дават урок някому или променят ситуацията в България, това означава, че те чисто и просто не могат да мислят. Не можеш да седиш със скръстени ръце и да казваш: "Нито един от тези, които са на терена, не ми харесва, защото искам нещо друго", и да не правиш абсолютно нищо, за да се появи нещо друго, или не правиш нищо, за да изискаш от тези, които са на терена, да направят нещо във връзка с това, което ти искаш, във връзка с твоята воля. Това е политическа безпомощност, това е, фигуративно, разбира се, казано, политическа олигофрения".

 

"Онова обаче, кое силно ме безпокои, хайде, нека го кажем така, у сънародниците ми, е най-вече високият резултат на политическа партия "Възраждане". Този "възраснал" радикализъм свидетелства първо, за абсолютно изветряне на спомените за тоталитаризма. Изглежда младите поколения, които не са го и подушвали, вече нямат чувствителност към тоталитарни призиви, обещания и закани, каквито отправя "Възраждане", каза проф.Янакиев .

 

"И тук ще трябва да кажа отново, че основна вина за намаляващия брой избиратели носят в България тотално овладените от една особена мрежа, полукриминална, медии, които се постараха да внушат, че между политиците и хората има някакъв антагонизъм, че политиците са тяло, което не зависи от избирателите си въобще и поради тази причина настроиха много немислещи хора към това да не гласуват, смятайки, че ще променят нещо с тая работа. Това са две групи хора с ниско политическо съзнание. Едната е тази, която не гласува, а другата е тази, която маниакално, истерично гласува за българските фашисти от "Възраждане", добавя той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3003 |06.04.2023 Проф. Константинов: Не може да има кабинет с мнозинство . 4| 2795 |06.04.2023 Проф. Александър Маринов: Нужна е смелост и политическо майсторство, за да има кабинет . 3| 3213 |05.04.2023 Проф. Даниел Вълчев: ДПС, подобно на ГЕРБ, търсят определен тип легетимация . 2| 2822 |03.04.2023 Проф. Лозанов: Тези избори, както и предходните, са исторически

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads