Реклама / Ads
0| 5734 |14.06.2016 НОВИНИ

Проф. Кантарджиев за Фрог: Бежанците ”внасят” болест, разяждаща кожата

.
проф. Тодор Кантарджиев
Бежанците пренасят кожна форма на лайшманиоза. При двама от мигрантите я открихме. Болестта се пренася от папатаци, които са имали контакт с болни кучета. Четириногите слабеят, имат язви по кожата и конюнктивит. Миналата година имаме 5 случая на заразени с кожна лайшманиоза. Освен отслабване и повишена температура, другият белег при хората е увеличеният далак. За тази болест предупреди пред Фрог нюз проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.
 

Проф. Кантарджиев посочи какво трябва да се прави през лятото, за да се предотвратят инфекции, вируси и зарази.

 

Всяка храна от животински произход, ако стои повече от 4 часа на стайна температура по-висока от 27 градуса, е потенциално опасна. През лятото яйцата, месото, млякото да се обработват термично. 

 

Листните зеленчуци преставляват потенциална опасност за кучешка тения. Дизентерия също може да се развие. Тези зеленчуци са потенциални носители на ентеровируси и на норовируси, затова трябва лист по лист да се мият зеленчуците, най-добре е да се изкисват.

 

Задължително да се мият ръцете преди хранене и след ползване на тоалетна, тъй като се разпространяват чревни инфекции.  

 

Комарите са другите разпространители на зарази. За да се избегнат, комарниците да се пръскат с репеленти, а навън да се излиза с два ката памучни фланелки.

 

У нас също има тигрови комари макар и малко. Те са преносители на тропически трески. Тези комари са по-дребни от нашите, хапят през деня по краката, защото летят ниско. Има ги на места с надморска височина по-малка от 200 м.

 

Следващата опасност са кърлежите. Здравната каса не плаща диагностиката на инфекции, причинени от тях. Паразитите се вадят с пинцета с тънки върхове. Хваща се насекомото под коремчето. Ако жилото се скъса, се вади с игличка. Накрая мястото на извадения кърлеж трябва да се дизефенктира. Ако се махне до 4 часа, опасността от инфекция е малка.

 

Зика по нашите ширини няма. Може да се пренесе обаче от хора, които са били в Латинска Америка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7893 |13.06.2016 М. Андреев за Фрог: Разследването на фалита на КТБ е трай, коньо, за зелена трева . 36| 7557 |13.06.2016 Само във Фрог: Масови проверки заради бензина на Марешки разпореди прокуратурата . 8| 6020 |12.06.2016 Проф. Танев призна: Училището ни е старомодно . 21| 7643 |11.06.2016 Проф. Слатински удря по ”махленската свада” и ”главанаците”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads