Реклама / Ads
26| 5736 |21.09.2020 НОВИНИ

Проф. Кантарджиев: Не смятам, че ще се стигне до затваряне на училища. Маските намаляват броя на заразените

.
Проф. Тодор Кантарджиев
До днес това, което става в училищата и детските градини са случаи, които не са деца, заболели или заразили се в училищата. Очакваме увеличаване на случаите на заразени, заради контакти в училище. Това каза проф. Тодор Кантарджиев по БТВ.
 

Лично очаквам увеличение на заразяването, колкото й хората да се стараят да го ограничат. В момента тенденцията е към слабо намаляване. Правим малко по-малко теста от развитите държави и малко повече от балканските. Тези тестове се правят не самоцелно да изчисляваме проценти,  а за да се ограничи разпространението. Там където има случаи, си има случаи на заразяване. Тези, които пътуват в Гърция, се вдигат едни цифри, нищо повече. Много рядко от тях се получава положителен. Но я вижте постъпилите в болница.

 

Инфекцията е тежка и ако засегне белия дроб, е с тежка прогноза. Лекарите, които лекуват хората, поставят живота си на риск. Най-лошото поставяме - под риск живота най-близките си. Никъде не се намери научна статия против маските и която казва, че маските не помагат. Те не предпазват на 100 процента, но имат значение. С маски се намалява броя на заразените.

 

Краткото носене в коридорите е по-добро, защото там се събират много деца. Не смятам, че ще се стигне до затваряне на училища. Човек с най-голямата експертиза в света каза, че маската е равносилна на ваксина. Самоделните маски пазят най-малко, хирургическите повече, респираторите-най-много. „Чирковските“ маски най-защитават, правили сме опити. Доц. Кунчев е предложил продължаване с 2 месеца на извънредното положение. Надавам се да няма рязко увеличаване. Прекалена е изолацията и затварянето по къщите.

 

Стига с това плашене, ние предупреждавахме. Маската е полезно нещо и препоръчвам да се ползват. На протестите - хора превъзбудени, викат,  не доведоха до рязко увеличаване на случаите по две причини – хубавото, сухо време и вятъра.  Детето, ако киха и му тече носа, по-добре да си е вкъщи. Има много добри тестове, които показват за 10 минути.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6197 |20.09.2020 Проф. Ганчо Ганчев: Не сме готови за еврозоната . 23| 20707 |19.09.2020 Проф. Иво Христов: Възможна е ”смяна на караула” у нас . 7| 6017 |18.09.2020 Проф. П. Киров: Скандално е чрез загърбване на върховенството на закона да се налагат партийни интереси . 3| 6045 |18.09.2020 Проф. Ива Христова: Вече има тестове, които бързо установяват коронавируса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads