Реклама / Ads
45| 5647 |10.10.2023 НОВИНИ

Проф. д-р Марин Русев за терора в Израел: Развиеш ли матрьошката, става ясна целта на Русия

.
Марин Русев
„За мен това е едно продължение на опита от вече 20 години да се дестабилизира светът в интерес на това една страна да има възможността да докаже, да се върне, да рестартира своята възможност да действа безнаказано. Става въпрос за Русия. То е като при руските матрьошки. Да видим какво е най-отгоре, после ще намерим Иран, после може би Хизбула.”. Това коментира проф. д-р Марин Русев, специалист по политическа география, геополитика и сигурност в СУ „Св. Климент Охридски”.
 

„Като се започне от Чечения, това са все опити не да се воюва територия, това са опити да се установява нов ред, който е ред на несправедливостта, ред на терора, ред на еднолично взетото решение за сметка на други народи и държави”, смята проф. д-р Русев.

 

„Това е война на паметта. Това е война, която е започната още от времето на Адам и неговите синове. Това е война, която е съществувала в умовете на местното население преди да се основе Израел. Винаги е била. Това е война, която в много голяма степен е катализирана от решението за създаване на Еврейска държава. Но не трябва да се забравя, че решението успоредно с това дава възможности за създаване на Палестинска държава”, посочи професорът.

 

„Оказва се, че по-будните, по-активните са всъщност евреите и те са успели да се възползват от даденото право, докато противоречията вътре в ислямския свят са попречили това да стане за Палестина. И до голяма степен това е причината”, каза проф. д-р Русев.

 

Според него е възможно създаването на втора държава и съжителството на две отделни държави, но с много силната воля на световните сили, които обаче са разединени.

 

„Аз си го представям като възможност, съпроводена с много скъпо строителство на много високи стени между двете държави”, каза той.

 

На въпроса възможно ли е оттук насетне Израел да не воюва само с „Хамас”, а и с други страни, проф. Русев каза, че Израел има много по-голям потенциал да води тази война, отколкото арабските държави.

 

Според него арабските държави са разединени и се обединяват само когато има общ враг. Това обаче е само временно.

 

Според него потенциалът на Иран за логистична подкрепа не е толкова голям.

 

„Какво става в Африка - непрекъснато люлеене, клатене на установения ред. Аз имам специално отношение към сегашния ред. Той наистина е несправедлив и аз не бих спорил с никого, че светът в който живеем е основан на несправедлив ред. Но виждаме какво става, когато някой се опитва да установи безпорядък в името на справедливостта”, коментира експертът.

 

„Справедливостта може да се гарантира само ако е „здрава шапката” на световната общност. Тази „шапка” очевидно вече не върши работа. ООН през последните 20 години изповядва много меки принципи. Вие си спомнете, че наказанието срещу Ирак в двете войни беше много тежко и то послужи да охлади страстите, да се правят незаконни действия. Но след това виждаме какво беше отношението към ИДИЛ, какво беше отношението вътрешния проблем на Чечения, която беше смазана”, коментира проф. Русев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4966 |10.10.2023 Дипломатът Валентин Радомирски : Израелското разузнаване е знаело за атаката на „Хамас“? . 3| 3961 |10.10.2023 България стана член на Съвета на ООН по правата на човека. Русия получи отказ . 7| 4686 |10.10.2023 Журналистката Весела Райчинова от Израел: Армията не беше подготвена за този изключителен терористичен акт . 2| 3838 |10.10.2023 Бившият здравен министър Ст. Константинов: С 316% са се увеличили цените на лекарствата за 10 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads