Реклама / Ads
3| 3953 |10.10.2023 НОВИНИ

България стана член на Съвета на ООН по правата на човека. Русия получи отказ

.
Във вторник Общото събрание на ООН избра България и Албания за членове на Съвета по правата на човека на световната организация, а Русия не успя да се върне в най-висшия орган на ООН за правата на човека, предаде "Ройтерс".
 

Русия беше отстранена през април 2022 г. след воден от САЩ натиск след нахлуването ѝ в Украйна. Отстраняването на Съвета е рядкост. Русия се стремеше да бъде преизбрана за член на висшия орган на ООН за правата на човека, което се смяташе за решаващ тест за усилията на Запада да държи Москва в дипломатическа изолация заради нахлуването ѝ в Украйна през февруари 2022 г.

 

Критиците на Русия твърдят, че повторното ѝ избиране, докато почти 20-месечната война в Украйна продължава да бушува с пълна сила, ще подкопае доверието в базирания в Женева Съвет - един от най-ефективните органи на ООН.

 

Русия се бореше с България и Албания за две места в Източна Европа. Всеки от спечелилите кандидати се нуждаеше от мнозинство - най-малко 97 гласа - за да спечели тригодишен мандат, който започва на 1 януари.

 

Съветът на ООН по правата на човека се състои от 47 членове с право на глас от пет регионални групи. Те се избират за срок от три години за максимум два последователни мандата.Членовете се избират с тайно гласуване от Общото събрание в Ню Йорк. При това гласуване 17 държави се състезаваха за 15 места, които ще започнат да се заемат през 2024-2026 г.


Органът е създаден през 2006 г. и отговаря за "насърчаване на всеобщото зачитане на защитата на всички права на човека и основни свободи за всички, без каквито и да било различия и по справедлив и равен начин".


Той замени Комисията по правата на човека, която беше разпусната отчасти поради противоречия относно членството. Бяха създадени нови правила за избираемост, предназначени да предотвратят получаването на право на глас от основните извършители на злоупотреби.


Съветът на ООН по правата на човека заседава три пъти годишно в ООН в Женева на сесии, на които присъстват дипломати, министри, президенти, представители на гражданското общество и жертви и активисти за правата на човека. Освен това се провеждат редовни сесии за партньорска проверка, на които държавите взаимно разглеждат своите доклади за правата на човека.

 

Органът няма правно обвързващи правомощия, но заседанията му повишават контрола и може да възлага разследвания за документиране на нарушенията, които понякога са основа за преследване на военни престъпления.


Съединените щати при управлението на бившия президент Доналд Тръмп се оттеглиха от органа през 2018 г. заради предполагаема хронична пристрастност към Израел. Оттогава те отново се присъединиха към него и са член с право на глас.

 

През март 2022 г. Съветът започна разследване на войната в Украйна и обвини руските сили в нарушения, които могат да представляват престъпления срещу човечеството. Миналата година той също така назначи следовател по отношение на вътрешните права на Русия.

 

Други текущи разследвания включват международно разследване на репресиите в Иран и разследване на окупираните палестински територии и Израел.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 3703 |10.10.2023 Мартин Димитров: Петролът може да поскъпне заради конфликта в Израел. Трябва диверсификация . 2| 7327 |10.10.2023 Еврокомисията одобри 400 млн. евро помощ на България към "Булгаргаз" след спирането на газа от Русия . 7| 4677 |10.10.2023 Журналистката Весела Райчинова от Израел: Армията не беше подготвена за този изключителен терористичен акт . 2| 3827 |10.10.2023 Бившият здравен министър Ст. Константинов: С 316% са се увеличили цените на лекарствата за 10 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads