Реклама / Ads
6| 6498 |10.02.2019 НОВИНИ

Проф. д-р Миланов: В България има криза на ценностите, здравната ситема да се поизчисти жестоко

.
Проф. д-р Милан Миланов
В България има тежка хуманитарна криза, криза на ценностите, доверието, ние сме изпълнени със злоба. В здравната ни система цари хаос, най-добре е да бъде поизчистена жестоко. ТЕЛК трябва да отиде към НОИ. Това каза пред БНТ проф. д-р Милан Миланов.
 

Здравната реформа беше направена 1998-2001 година. Всичко беше сложено в ред, четири закона бяха приети. От там нататък започна нейното разрушаване, каза още проф. д-р Милан Миланов.

 

Например, бяхме изработили 17 правила за джипитата. В момента са 517 и в тази гора никой не може да се оправи - ту им взимахме нещо, ту им давахме нещо. А да не говорим за болниците, където Касата като едноличен господар се разпореждаше в последните 10 години и особено в момента - нещо, което е недопустимо. Договорното начало е проформа, заяви той.

 

По думите в здравната ни система цари хаос, но тя все пак работи, макар че не върви в посоката, очертана през 2001 година.

 

Последните решения на министерството са да направи реформа, и то внимавайте - само във финансовата част без да се пипат и другите части на здравната система, които са също толкова важни - това е структура, това е функция. Преди три месеца имах възможността да кажа, че вместо предложени два модела, ще има трети, а най-вероятно няма да има нито един, направи прогноза проф. Миланов.

 

Според него "най-добрият вариант е тази система да бъде поизчистена жестоко, да си остане НЗОК и да има надграждане, на доброволни, забележете, осигурителни, а не застрахователни фондове".

 

Той коментира и изказване на шефа на здравната каса за конфликтите между частните и държавните болници: Д-р Дечев е работил в бутикова болница. Той е работил с молив и химикалка. Колко време е имал слушалки в джоба си? Познавам по-добре системата от д-р Дечев. Лошо е да се противопостаят държавните на частните болници, посочи професорът.

 

Здравето е стока. Здравето не е болестта, категоричен е той.

 

За мен е странно един доктор да се продава за 200 лв. ТЕЛК трябва да отиде към НОИ, освобождава се МЗ от ненужна работа. Не вярвам, че се води борба срещу измамите в ТЕЛК. Това е пушилка. Не ме учудва, че има такива коеги. Ние смме хора, ние сме българи, като тия, които продават кашкавал, домати... В България има тежка хуманитарна криза, криза на ценностите, доверието, ние сме изпълнени със злоба, коментира той.

Ние сме общество, което се развива по пътя на злобата, ненавистта, завърши песимистично проф. Миланов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4046 |09.02.2019 Всяка 4-та жена в България е жертва на домашно насилие . 6| 6338 |09.02.2019 Калкулаторът на ООН: ”Демокрацията изяжда нацията”, България вече е под 7 милиона . 7| 8981 |08.02.2019 ООН информира 320 държави и организации за отвличането на либийския танкер в България . 3| 4619 |08.02.2019 ДПА: ЕС усложнява строителството на ”Северен поток-2”, България се противопоставя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads