Реклама / Ads

 

1| 4282 |06.07.2021 НОВИНИ

Проф. Минеков: Знам откъде идват нападките за Ларгото

.
Проф. Велислав Минеков Източник: БГНЕС
Според доклад на ОЛАФ за ремонта на Ларгото страната ни трябва да върне 4,5 млн. евро, изчезнали при реализирането на проекта. В петък вечерта в предаването ”ЕвроДикоф” министър Минеков съобщи, че е изпратено писмо от Министерството на културата до Управляващия орган на ОПРР. Това бе изтълкувано като тотална промяна на позициите на министъра, който вече смята, че проектът е законен.

На следващия ден Минеков уточни, че писмото съдържа възражения по основателността и размера на финансовата корекция, но по никакъв начин не оспорва констатациите на ОЛАФ. По тази и други актуални теми проф. Велислав Минеков говори пред ФАКТИ:

 

Отнесохте много нападки за казуса с Ларгото. Защо се получи това недоразумение?

 

Няма недоразумение тук. Аз знам откъде идват нападките. Вижте медиите днес, в момента аз получавам позитиви. Колкото до негативите, лесно се сещаме коя е страната, която се цели в служебното правителство. Няма нищо загадъчно. Негативите ще се увеличат в следващите дни - до неделя. Очаквайте чудеса от тези, които са противници, от тези, които не очакват да се случи нещо хубаво с тях на изборите.

 

Решението за Ларгото е кристално ясно. Естествено, нужно е четене с разбиране, така че решението е брилянтно. Обсъждал съм го с юристите, нямаше да го направя без тяхна помощ, нямаше да зная и за какво става дума от части. Но решението е добро и е в полза на държавата.


С какви очаквания влязохте в МК, какво може да се свърши за 2-3 месеца?

 

Имал съм много очаквания от това министерство. Някои от тях вече бяха реализирани, някои остават за в бъдеще, другите ми очаквания са свързани със следващото НС. Това, което съм говорил от началото за промени в няколко закона (Закон за авторското право; Закон за радиото и телевизията; Закон за културното наследство), те вече са събрани като предложения, тук имаше работни групи, те продължават, за да може още в първия ден на новия парламент да ги връщим на депутатите. Нещата са неотложни.

 

На някои министри ви се наложи да влезете в ролята на детективи и да разкривате извършените злоупотреби. Те засенчиха ли големия обем от работа, свързан точно с необходимите законодателни промени?

 

Ясно е какво правим. Участниците в тези проекти за изменения са достатъчно много. Предложенията са в огромни количества. Някои от тях трябва да бъдат преработени в НС. Освен всичко, с което се занимаваме и добрите ни намерения, сте права, аз се превърнах в криминалист, а в последно време и счетоводител.

 

Около всички злоупотреби, които осветлихте (Ларгото, изложбата в Лувъра, ремонти реставраци и др.), ще има ли последствия за отговорните?

 

Би трябвало да има, но прокуратурата е тази, която ще каже, че има или няма вина. Дали ще бъде потърсена вина също не знам. Внесли сме достатъчно сигнали, включително и към европейската прокуратура.

 

При колегите ви Петков и Комитова се оказва, че правомощията им са недостатъчни, за да работят с тези специалисти, с които искат и съдът блокира новите ръководства на ББР и "Автомагистрали" ЕАД. В МК има ли такъв проблем?

 

Засега не. При по-резки мои действия, може да се окаже, че има проблем. Виждате, че съпротивата е гигантска. Съпротивата идва от лица, които се чувстват застрашени и това са хора, стоели на най-високи позиции във властта. Това е естествено, но не е естествено - самите реакции на администрация, на съд, на прокуратура, би трябвало да са други в една европейска държава.

 

Каните на митинг по повод годишнината от протестите. Защо?

 

Това е една моя лична инициатива. Имаме да празнуваме. На 9 юли 2020 г. започнаха протестите. Може би изключително промяната, която се случв ав държавата се дължи на протестите. Много хора ме питат и желаят да отпразнуваме тази дата. Хиляди хора на пет континента поискаха промяна, заслужава си да бъде отбелязано.

 

Разследване на колеги показа ужасяващо неглижиране със статута на комплекс "Източна могила", Нова Загора. Той не се охранява, уникалните находки не се консервират, откраднати са колесници и други предмети. Действате ли по този въпрос?

 

На третия ми ден в министерството аз поисках пълно разяснение, както от "Паметници на културата", така и от полицията, от всички искам да знам как е било допуснато това безобразие и този пладнешки грабеж. Очаквам все още тази информация, която не получавам и ми се струва тенденциозно. И това не е единствената такава трагедия на територията ни. Има няколко обекта в изключително тежко състояние - изоставени, разпадащи се. Губим обекти с огромно значение, не само за нас - и за Европа.

 

Казвате, че министърът не трябва да участва в избора на директори на културни институти. Защо?

 

Опитват се да ме увещават, че това не трябва да е така, но аз мисля обратното, защото когато министърът избира, той го прави по линия на своята симпатия или приятелство. Тогава правите института обречен, слагате свой човек, който може да прави каквото си поиска, а този ваш човек ще избере удобни нему хора и тогава няма да има нито някакво действие, което е насочено към култура, нито той да държи в нормално финансово състояние самия институт, а това е грешка. Изобщо министърът не трябва да посочва много неща, не само тези конкурси. "Паметници на културата" трябва да бъдат независими от министъра. В момента разработваме методики как да се избират тези длъжности, имаме 4 варианта. Трябва да обсъдим кой е най-добрият.

 

Виждате ли се министър в по-дългосрочен план?

 

Доброто поведение изисква да кажа "не, това ми беше достатъчно". И то наистина е така. Работя в кратки срокове, няма събота, няма неделя. Ако кажа "не" ще успокоя много хора, а аз не желая да го правя, не искам да са спокойни.

 

А кои са най-наболелите проблеми в ресора, по които трябва да се работи спешно, без значение коя е личността в министерското кресло?

 

Бедата е, че никой нищо не е пипнал от чувствителните теми в Стратегията за развитие на българската култура. Защото е много удобно. Докоснете ли се, събирате врагове. Ето, аз вече събирам. Там, където кажете, че нещата не вървят, враговете излизат на преден план. А това министерство трябва да извърши серия от реформи, независимо, че няма да бъдете обичан. Аз не съм тук, за да бъда обичан.

 

Не мога да ги подредя по важност, но трябва да има нова действаща театрална реформа, сегашната се оказа, че е щета и за артистите, и за директорите. Имаме пълен провал на системата за финансирането им. Трябва да има добър и действащ закон за филмовата индустрия, насочен към добри продукции. Законът, изготвен от 44-ото трябва да се доработи, доколкото разбирам. Поне от съветите, които получавам от други министерства, трябва още малко работа, заедно с правилника. НИКНН е в отчайващо състояние, трябва да получат нови сгради, но възможности за архив, за работа, институтът да бъде разширен със специалисти, защото също е щета.

 

Унищожението му през оследните 10 г. сякаш е било съзнателно.

 

Съжалявате ли за нещо по пътя Ви от площада до Министерство на културата?

 

Изживях серия от неприятности, разделих се с хора, към които съм имал добри чувства, за съжаление, но те застанаха от другата страна и това е тъжно. Нищо повече от това.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 2861 |06.07.2021 Проф. Пламен Павлов: Омразата към България е омраза към ЕС . 6| 2519 |06.07.2021 Проф. Мира Кожухарова: При широко разпространение на Делта варианта, ще се върнат някои строги мерки . 7| 2721 |05.07.2021 Проф. Асена Сербезова: Благодаря на всички, които ме подкрепиха . 8| 3818 |05.07.2021 Обрат: Прокуратурата отказа да съди проф. Асена Сербезова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ