Реклама / Ads
9| 8934 |03.05.2015 НОВИНИ

Проф Начев: Дано враговете позволят на Москов да си свърши работата

.
Проф. Генчо Начев
Съвети не давам. Но министър Москов може да бъде последователен в това, което е набелязал. Досега никой министър не се е агажирал със срокове в здравната реформа. И дано враговете му позволят това да стане.Това каза в сутрешния блок на bTV директорът на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.
 
По конституция собтвеностите са равнопоставени. Там, където има по-добри специалисти, би трябвало да отидат повече пациенти. Не говорим за бюджети, а за лимити. Но да се  дава лимит по-голям от предишния, значи или не са работили, или има някакъв бум от епидемия. Принципите трябва да важат еднакво за всички. Най-важното е , пациентите да бъдат по-добре, смята проф. Начев, коментирайки финансирането на частните и държавните болници.

Тези болници са 100% държавни и собственикът решава какво да прави. Като намерение го смятам за положително. Министърът е собственик и може да маха директно. Ако имам частен бизнес и не харесвам някой, ще го махна. Директор на болница е позиция, не е професия. Като идея е положителна, доколкото се очакват икономии на средства. По-важното е, че по-тази начин ще се оптимизира дейността на тези болници. В едно каре от 1 кв. км. има девет болници с едни и същи лаборатории. Би следвало да минат под едно ръководство, а не да има конкуренция, след като болниците са на един собственик. Би следвало да се обединят информационните технологии, да има отчетност, анализ. На второ място - обединение отделите за обществените поръчки. Трето- на счетоводството. Възможно е, трябва да се прецени, кое ще активизира дейността на болниците.Това е мнението на проф. Начев за обединението на държавни болници.

Дали е финансово дисциплиниран един директор на болницата показват дълговете. Ако няма дългове - има финансова дисциплина. Но има болници с дългове, които не са резултат от недисциплинираност. Но не може да се закрият, защото ще има социално недоволство, смята той.

Сто процента съм съгласен, че се отчитат дейност, които не са извършени. Прави се, за да се вземат пари от касата.Причината е, че дейността, която болниците извършват, не е оценена от касата. Чашата струва един лев, а те ни плащат 80 ст. Че се надписват дейности, се надписват. В "Св. Екатерина" няма как да отчетем нещо, ако няма разрез при операция на сърце. То е въпрос на ръководство. Може да се взема нещо от касата, но се снижава авторитета, категоричен e д-р Начев.

Той коментира и случая с акушерката. Деянието е ужасно. Нямам точно обяснение, но за толкова години съм се научил, че нещата не са само черни или бели. Има и нюанси. това е прерогатив на органите. Според него 24 часови дежурства не се позволяват, защото човек не може да е в тонус. 12 часови - да, това е практиката. Слала богу , че се промени и законът , което дава право за 12 часови. Но 24 е твърде много, смята професорът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4580 |25.04.2015 Психолог: Акушерката може да е прегряла професионално . 6| 4778 |22.04.2015 Джип профуча на червено и се вряза в тролей . 3| 4454 |15.04.2015 Проф. Чуков: Вулканът в Йемен трудно ще бъде разрешен . 17| 7526 |14.04.2015 Проф. Вучков за Бъчварова: Майка плаче, грамофон свири!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads