Реклама / Ads
26| 5481 |11.03.2015 НОВИНИ

Велчев за Фрог: Трябват да спрем разграбването на КТБ

.
Красимир Велчев
Съгласен съм с това, което каза и премиерът Борисов - не може сега да се извършва разграбване, разпродаване на всичките фирми, свързани с КТБ заяви за Фрогнюз Красимир Велчев от ГЕРБ. Тук е ролята на реформите и съм съгласен, че реформа не значи да махнем едни хора и на тяхно място да поставим други, добави той.
 
Реформата основно се корени в законодателството. Съгласете се обаче, че ако самата гилдия не желае реформата, тя няма как да се проведе. Вземете за пример здравеопазването - ако лекарите не я искат, как да стане тя. Струва ми се, че мнозина от тях не я искат. Аз ги наблюдавам. Много е удобно да се говори непрекъснато, че те са обругани, бити, нещастни, ниско заплатени, репресирани, докато в действителност една част от тях живеят много добре. Знаете, че има лекари, които получават много сериозни пари, каза Велчев.

Аз като инженер намирам известна прилика на състоянието в здравеопазването понастоящем с това на автосервизите от 90-та година. Това, което тогава правеше впечатление, беше как хората в определен сервиз (приемчик и майстори) използваха апаратурата на сервиза, правеха диагностика и ако клиентът поиска да му се ремонтира колата, те казваха: "Хайде, ела там отсреща в едно гаражче", където техни хора работеха частно. И това състояние доведе до фалит на всички държавни сервизи, които изчезнаха. Аналогията с днешното положение на болниците ме притеснява. Там също правят изследванията, а оттам те пращат в частен кабинет или, което е още по-лошо, в отделение, което е частно към същата тази болница. Затова фалира здравната система, затова няма пари. Лекарите в такива болници взимат нищо и никакви заплати, гледат да напуснат, сестрите също бягат, защото виждат, че в съседното крило или на другия етаж някой е много добре. Ето затова трябва да има реформи, но те трябва да стават отвътре. Тук е и ролята на министъра, който има най-точен поглед и най-добре би следвало да познава положението, да е най-компетентен. Когато се прави предложение за определен законопроект, трябва да си навлязъл  най-дълбоко в детайлите. Знаете, че понякога една дума - "но, "ако" или запетайка може да промени смисъла на текста. От такива запетайки и причастия през 90-те години адвокатското лоби направи такива закони, от които сега обществото страда. Една от най-влиятелните професии в последните 20 години стана адвокатската. Те могат да извадят и най-големия престъпник от затвора. Не може осъден на първа, втора и трета инстанция, и то рецидивист, да стои вкъщи и да си чака присъдата. Това е абсурд, но е в закона, изрази възмущение Велчев.

Добър закон няма, законът дава ограничения. Затова нека да направим закони, които са еднакво лоши за всички, призова той. Имам предвид - не да се коват закони, които са лоши за хората, но добри за престъпниците, както се случва. Това не бива да става; винаги трябва да се следи какъв ще е ефектът от закона. Най-сложното е законът да се направи така, че да изиграе своята роля. Всеки, който е част от дадена комисия, трябва там да насочи вниманието си, а след това да убеди и ПГ, за да не се превръщат депутатите в "натисквачи на копчета", завърши Велчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5506 |10.03.2015 Р. Миланов пред Фрог: Опасно е, ако ГДБОП стане Централно районно управление . 6| 6006 |10.03.2015 Само във Фрог: 70 бопаджии пристанаха на ДАНС . 16| 4688 |09.03.2015 Енергиен експерт за Фрог: ЕРП-тата нямат пари да инвестират . 0| 5501 |09.03.2015 Чипев, Велинов и Велчев са загиналите под лавината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads