Реклама / Ads
20| 5510 |10.03.2015 НОВИНИ

Р. Миланов пред Фрог: Опасно е, ако ГДБОП стане Централно районно управление

.
Румен Миланов
Абсурдно е новата ГДБОП да бъде като тази, която ние познаваме от години. Никога не можеш да си измиеш краката в същата речна вода, защото тя отминава. Това каза пред Фрог нюз бившият шеф на антимафиотите Румен Миланов.
 

Важното сега е как ще се структурира службата и как ще се подходи в работата към престъпните групи. Убеден съм, че трябва да се приложи международния опит да се работи по екипи. Навремето реализирахме един, бих го нарекъл, успешен проект. Тогава очертахме основните организирани престъпни групи. Както знаете, те отдавна не се занимават само с един вид престъпна дейност. Това ни накара да приложим този екипен подход за противодействие и да обединим усилията на експерти от различни сектори в рамките на службата-контрабанда, пране на пари ДДС измами, терор и т. н. Знаехме, че натискът върху групите трябва да е комплексен.

 

Така на бял свят се появи т. нар. списък „45”. В години, хората в него оредяха по различни причини. След това „залитнахме” по Конвенцията за борба с организираната престъпност, която беше адаптирана към нашето право. Странно е, но последното определение за организираната престъпност е сведено до „човек, кон и каруца”, ако мога образно да се изразя. Да, ние ги обявихме за организирани престъпни групи, но реално става дума за групова престъпност, която върши чисто криминални престъпления. Не е лесно конкретно да се очертаят престъпните структури, защото ще изтича информация. Но от друга страна, когато разберат, че по тях се работи, това ще ги парира до известна степен, убеден е Миланов.

Според него предишната организационна структура на ГДБОП трябва да се запази, но не трябва всеки сектор да работи за себе си, а да се приложи екипния подход.
Бившият директор си спомни още: За да отговорим на бързо променящите се условия, направихме така, че във всеки сектор да има анализатор. Той има друг поглед от оперативния работник и неговите задачи са да търси връзките между обектите и дейностите. Ако сега се подходи по подобен начин, това за мен е правилния път. И веднага идва следващата трудна задача-подбор и обучение на служителите. Имаше период, в който в ГДБОП бяха вкарани неопитни хора, което не беше най-вярното решение. Привърженик съм да има условие, кандидатите за работа в тази служба да имат определени години стаж, както беше преди години. По мое време гледах, ако екипът е от 10 човека, двама поне да са млади, за да могат да се обучат. Но ако вкараш на 8 млади-двама опитни, нищо няма да се получи.
Опасно е ГДБОП да не се превърне в Централно районно управление. Тоест, не трябва да й се възлагат задачи, които реално са за едно районно управление.

 

Както и да го наричаме-ЦСБОП, ГДБОП или Супер БОП, необходимо е комплексно планиране на всички идеи за работа и развитите на службата. Необходимо е да се направи програма за тези неща. И не го казвам от любов към тези програми и писането. Най-важното е да има визия за развитието на службата и нейното позициониране на онова ниво, което се очаква да им. Давам си сметка, че това не елементарна задача. Службата не трябва се превръща в Централно районно управление. Освен това идеята да се централизира областните звена на БОП-а не е от най-добрите. Убеден съм, че трябва да се спазва принципа на двойното подчинение - от една страна на ГДБОП, а от друга на областните дирекции. Защото, ако на местна почва се прецени да се работи по линия на организираната престъпност срещу човек, кон и каруца, то в ГДБОП подобно нещо няма да позволят. Трябва да има механизми за преценка коя група е от компетенциите на тази служба и коя от тези на районното. Все пак тази служба има натрупан опит и ако се тръгне по правилния път на развитие, може до 5-6 години тя да се превърне в ефективно оръжие срещу престъпността. Ако, обаче не се тръгне във върната посока, въпросът със смисъла й е изчерпан, категоричен е Румен Миланов.

На въпрос кога ГДБОП ще стигне до върха на престъпната пирамида той каза: Не виждам в близките 5-10 години босовете на организираните престъпни групи да бъдат задържани. Не, че не ми се иска. До върха на една престъпна група не се стига лесно. Понякога това е почти невъзможно. Обикновено върховете са чисти. Те не оставят следа за престъпна дейност. Но трябва да се подкопае тяхната пирамида и колкото по-високо стига това подкопаване, толкова по-ефективно се противодейства срещу тази групировка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6009 |10.03.2015 Само във Фрог: 70 бопаджии пристанаха на ДАНС . 8| 4708 |10.03.2015 Фрог предупреди: Военният министър вади балтията за чиновници . 0| 4503 |10.03.2015 Река Тунджа пред преливане, валежите намаляват . 16| 4689 |09.03.2015 Енергиен експерт за Фрог: ЕРП-тата нямат пари да инвестират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads