Реклама / Ads
1| 3190 |02.02.2023 НОВИНИ

Проф. Николай Овчаров: Северна Македония не иска да влиза в ЕС, там виждаме проводници на руско влияние

.
Източник: личен архив
Серия предложения направиха от националния кръг "За Македония" по посока подобряване на отношенията с България. Организацията е представена от проф. Николай Овчаров, проф. Пламен Павлов и проф. Ана Кочева.
 

Историкът и археолог Николай Овчаров казва, че докато не бъдат решени езиковите и исторически въпроси, няма да спрат и проблемите.

 

Затова настоява да има инициатива, подобна на представената по време на българското европредседателство „Мисия България“. Страната ни трябва да обяснява позициите си за Македония пред ЕС, САЩ и държавите председателки, смята проф. Овчаров.

 

„Ние трябва да изложим нашите позиции много по-добре, отколкото тази смешна комисия- смесената. Предлагам на президента и на служебния кабинет да направим „Мисия Македония“. Тя трябва да бъде организирана от българските посолства. Да бъдат поканени влиятелни журналисти и учени“.

 

Според мен Северна Македония не иска да влиза в ЕС, заяви още професорът.

„Самите действия на политиците, които я управляват, показват това нещо. Ние виждаме проводници на руско влияние в Северна Македония, колкото и да говорят, че са против него. Техните действия ни показват връзката Москва-Белград-Скопие. Ние трябва да я виждаме и да я обясним“.

 

Проф. Ана Кочева от Института за български език на БАН посочи, че не трябва темата „Македония“ да се политизира в предстоящата у нас предизборна кампания. Необходимо е да се действа мъдро и разумно, обясни тя.

 

„Обикновено реториката много се изостря преди избори. Може би е време в Македония да се разбере, че когато се преговаря с ЕС, всъщност се преговаря и с България. Вето може да има, когато Северна Македония започне същинските си преговори. Тя се намира в предверието. Спекулациите не са ни по вкуса. Бихме призовали политическите сили да се въздържат, защото ескалира напрежението. Убедена съм, че дипломацията работи“

 

За позиция на просветен патриотизъм,но не и да има апартейд спрямо сънародниците ни там, призова проф. Пламен Павлов.

 

„Крайно време е ние да имаме една позиция на просветен патриотизъм, какъвто са имали Гоце Делчев и Васил Левски. Трябва да намерим най-добрия път за диалог с нашите братя от Македония. Да не се забранява на хората, които имат самосъзнание на българи, да го изразяват“. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6459 |01.02.2023 Проф. Евелина Келбечева: Ние сме шампиони в Източна Европа по политически и културен самогеноцид . 1| 3458 |01.02.2023 Проф. Пламен Павлов: Неглижирането на 1 февруари 1945 е опасно за демократичното бъдеще на България . 0| 3621 |29.01.2023 Николай Милков призова РСМ за реална защита на българите там . 4| 3323 |29.01.2023 Проф. Минеков: Има достатъчно поводи да уволня директора на Народния театър - Васил Василев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads