Реклама / Ads
3| 4508 |08.12.2021 НОВИНИ

Проф. Огнянова: В 46 НС ГЕРБ внесе „законопроект Блъсков“. Сега търсят и други форми на намеса в полза на Блъсков

.
Проф. Нели Огнянова Източник: БГНЕС
В 46-ото Народно събрание ГЕРБ внесе т.нар. „законопроект Блъсков“ за отдаване на имоти-частна държавна собственост без търг, а сега, както разбирам, се търсят и други форми на намеса в полза на Блъсков. Новите управляващи се очаква да обърнат внимание не на конкретни наемни отношения, а на необходимостта да се изостави практиката на ГЕРБ за бартер с медиите: привилегии и публичен ресурс да се предоставят в замяна на проправителствено отразяване.
 

Това каза пред DW проф. Нели Огнянова за случая с вестник „Труд“

 

Преди дни сградата на медията беше запечатана заради неплатени наеми, а работещите там заговориха за „политически репресии“.

 

„Случаят „Труд“ ни казва, че част от производителите на новини са в привилегирован режим и по отношение на тях определени системи за контрол не работят. Впрочем през последните месеци станахме свидетели на удивлението на служебния министър на финансите от факта, че много от системите за контрол в държавата не работят. Може да се разсъждава защо се получава така в медийния сектор, но бих посочила една от причините. Много опити за налагане на обичайни в демократичния свят стандарти се неутрализират от тези, по отношение на които се очаква стандартите да действат. Гаранциите за правото на информация и медийния плурализъм отпадат или не се въвеждат, за да не засегнат икономическите интереси на близки до властта субекти в медийния сектор. Това положение трябва да се промени“, категорична е тя.

 

Що се отнася до поисканото от ГЕРБ извънредно заседание на парламента заради казуса, експертът по медийно право коментира: „Отношението на ГЕРБ към медиите не е особено последователно. Когато ГЕРБ беше на власт, лидерът на партията Борисов беше категоричен, че „върху свободата на словото не посяга властта, а посягат собствениците“. Да отидат на свободния пазар, да теглят кредити, ако направят добър вестник, „след пет месеца вестникът ще е най-четеният и ще си изкарат парите“, съветваше Борисов“.

 

„По-късно стана ясно, че не е съвсем така и че е имало кръг от приближени на ГЕРБ медии, между които и „Труд“, получили милиони необезпечени кредити от банката на властта КТБ чрез търговски дружества - големи кредитополучатели като „Сайга Консулт“. Прекратяването на привилегированото отношение се отрази неблагоприятно върху покровителстваните медии: „Преса“ и „Тема“ вече ги няма, „Стандарт“ не е ежедневник, „Труд“ е неизправен длъжник“, посочи проф. Огнянова.

 

По думите й откакто ГЕРБ е опозиция, тезата на Борисов за свободния пазар е изоставена.

 

„Сега отново има очаквания за налагане на европейските демократични медийни стандарти. В обсъжданите публично сектори през миналата седмица не се чу много за медийна свобода и медиен плурализъм, но да се надяваме, че това са ценности по подразбиране. Важно и за нас е, че се подготвят законодателни актове в ЕС в подкрепа на свободата на медиите. Проект на Законодателен акт за свободата на медиите се очаква в средата на 2022 година“, добави проф. Огнянова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4268 |08.12.2021 Минеков: В петък ще помолим ГЕРБ да се преместят, защото това носи огромни загуби на НДК . 0| 3932 |08.12.2021 Явор Божанков: ГЕРБ експлоатират частноправен казус, за да атакуват своите опоненти . 1| 3581 |08.12.2021 Александър Симов: Чудо! ГЕРБ се загрижи за свободата на словото . 19| 11845 |08.12.2021 Проф. Огнян Кунчев: Омикрон настъпва към България, очаквам около 3000 случая на ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads