Реклама / Ads
33| 5692 |30.10.2010 НОВИНИ

Проф. Кр. Петков: АБВ да има няколко лидери

.
На Първанов не му трябва да е политически началник.
 

"Заявявал съм, че съм твърд привърженик на това, след като слезе от президентския стол, президентът Първанов да остане в политиката чрез граждански проекти или гражданска мрежа, ползвайки опита си", каза пред Дарик проф. Кръстьо Петков."Не се занимавам с партийно строителство, не съм бил канен да участвам в такъв тип срещи за обсъждане на структурата на проект", коментира проф. Петков информацията, че ще участва в новото президентско движение "АБВ". Според него трябва да се направи гражданска мрежа, а след това да се задава въпросът как може да се регистрира за избори. По думите му президентът трябва да интегрира в едно стотици регионални сдружения, които имат свои лидери, и да ги обедини около една кауза.

"Тези хора да се явят на местните избори, а после ще се види. Ако сега решат да направят помпозно събиране в София или на Бузлуджа, ще се закрие тяхната перспектива. Такива граждански платформи има в Полша, има в Чехия, имало е няколко такива силни движения в Германия. Бих препоръчал това да бъде коалиция на личности, лидери и мнения", каза още Петков, като допълни, че такива структури вече имало и в Европейския парламент.

Той подчерта, че събирането на структури не носи успех, защото си оставали разнородни. Според него основателите на проекта могат да изберат различни варианти за ръководство, като най-успешен бил този, в който участват 5-6 лидери, като останалите запазят своя статут. Кръстьо Петков е категоричен, че безспорно очертаващото се движение има предимството да бъде под името на държавния глава, който имал опит и името му е познато.

"Ако станеш партиен началник, се влиза в конфликт, но ако си ментор на това нещо, човекът, който е открил с дискусии, добри идеи за промяна в политическа и икономическа насока, няма нищо лошо. От тази гледна точка атаките срещу президента са несъстоятелни", каза още проф. Петков и допълни: "Той не може да обедини 7 млн. българи. Когато говорим за гражданско движение, то може да стане по инициатива на президента, без той да се превръща в йерархически началник. Такива неформални лидери бяха Симеон, господин Борисов - също."

Според него Георги Първанов прави повече от една година усилия, за да убеди хората, че прави алтернатива. При него се оформял центърът, в който се разработват стратегии, което не е нарушение на Конституцията. "Това са изкуствени спорове", каза в заключение проф. Кръстьо Петков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 4775 |22.10.2010 Р. Петков: Цветанов в отпуск, докато го проверяват! . 2| 4950 |21.09.2010 Проф. Чирков: Хаос и беднотия морят здравната система . 13| 5242 |15.09.2010 Задигнаха мемоарите на проф. Вучков от колата на М. Цветков . 27| 6193 |06.09.2010 Р.Петков: Аз съм патриот, а не лобист

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads