Реклама / Ads
86| 7681 |17.04.2010 НОВИНИ

Проф. Петков: Борисов ще успее само в правителство с Костов

.
Проф. К. Петков
Ако не вземе Костов в правителството и не отстрани Дянков, Борисов няма шанс да успее. Премиерът трябва да отиде към втори кабинет, икономическата ситуация и социалното недоволство ще го принудят да се изправи пред предсрочни избори. Борисов е в състояние партер.
 

Това предупреждава днес във в. “Труд” проф. Кръстьо Петков, лидер на партия “Обединен блок на труда”. Според него Борисов трябва да е по-решителен от Станишев, който трябвало да направи същото 2007 г., когато станахме член на ЕС, но се уплашил.

Проф. Петков предлага създаване на правителство на мнозинството. “Такова може да се направи или с “Атака”, което в международен план не е добре за ГЕРБ, или да се мине към коалиране с Костов. Това е логичният вариант - може да не се харесва на много хора, в това число и на мен, но е спасителен за Борисов”, прогнозира икономистът.

Той отчита, че бидейки във властта като сенчест съюзник, Командирът предлага алтернатива. Второ, Костов дава реалистична оценка на финансовата ситуация в България. Костов е наясно с истинското състояние на бюджета, знае, че Дянков не дава точните цифри - както скри и забави данните за провала в приходната част през януари и февруари, така го прави и през март. Като макроикономист и финансист Костов превъзхожда целия икономически екип на Борисов - всички взети заедно! И вече постави Борисов в поза партер. Това е истината - на 10-ия месец от своето възкачване на престола Борисов е в състояние партер, констатира Петков.

Икономистът констатира още, че ако Борисов продължава да държи на тезата си: Ние носим сами отговорност за управлението, тогава заклинанията в политиката поднасят изненади. Той припомня,че Виденов отказваше да приеме социалдемократите в правителството и сбърка. Костов също искаше и наложи еднопартийно правителство. А сега има и един фактор, независещ ни от Борисов, ни от Дянков - кризата.

Кръстьо Петков предрича, че между април и декември кризата ще навлезе в най-острата си фаза у нас. От първото дъно, към което България се устреми 2009-а, ще летим още надолу. Този път детонаторът за пропадането ни е грешната конструкция на бюджет 2010 - Дянков заложи нереалистични показатели за приходите и за да ги постигне, задуши бизнеса. Ние сме в период на верижни фалити. И това няма как да бъде овладяно, дори и с волята на един премиер боец. Изходът според него налагал нова политическа управленска икономическа формула, с прекрояване на изпълнителната власт. Петков още предрича, че ако наред с тези противопожарни мерки 60 - 1, не се отиде към паралелна стратегическа програма за овладяване на кризата като цяло, а не само за стабилизиране на бюджета, в края на годината бюджетният дефицит ще надхвърли 5 %. България ще има недостиг на средства за всекидневни разплащания, които могат да бъдат съизмерими с 1996-97 година, дори и по-зле. Няма как да удържи банковият сектор, защото той не подлежи на контрол от българското правителството. И би трябвало да очакваме неприятни изненади, още повече, че сведенията от последните дни за гръцките банки не са добри. Ще ни връхлетят типичните прояви на депресия: още верижни фалити и структурна безработица, която не може да се излекува 10 години. На Борисов му остават броени 60 дни, максимум 120, в които трябва да направи маневрата от пожарния към стратегическия пакет. И да договори спешен заем от МВФ, но от средствата, отпуснати от Г-20, ако не е вече късно, тъй като не съм посветен сега в преговорите с МВФ, казва професорът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 4967 |16.04.2010 Борисов: За съжаление съм повече прокурор и полицай . 22| 5035 |16.04.2010 Бойко Борисов: Пазим валутния борд и стабилната икономика . 10| 4604 |15.04.2010 Всяка трета новина - за Бойко Борисов . 36| 5016 |13.04.2010 Б. Борисов: По-големи реформи от мен никой не е правил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads