Реклама / Ads
3| 2788 |04.08.2023 НОВИНИ

Проф. Пламен Панайотов: Обществото е силно накърнено в чувството си за справедливост

.
Проф. Пламен Панайотов Източник: БГНЕС
Обществото е силно накърнено в чувството си за справедливост. Но това накърнено чувство за справедливост няма как да бъде преодоляно чрез промени в наказателното законодателство, пък били те и от типа на тези, които наблюдаваме всеки ден чрез увеличаване на наказанията.
 

Това заяви пред БНР преподавателят по наказателно право в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Пламен Панайотов, след като правната комисия на Народното събрание прие на първо четене промените в Наказателния кодекс, с които се налагат по-тежки наказания при прояви на насилие и агресия.

 

По думите му чрез непрекъснато завишаване на наказанията и чрез ожесточаването на наказателната репресия, без да се обръща внимание на това кои са причините и условията, които способстват съответния ръст на дадения вид престъпност, няма как обществото да бъде удовлетворено в своите очаквания.

 

"Чувството за справедливост ще бъде удовлетворено, когато обществото е убедено, че действащите закони се прилагат еднакво и точно спрямо всички граждани. Напрежението в обществото идва от евентуалното очакване, че има определени лица, спрямо които законите не се прилагат, както спрямо останалите", отбеляза преподавателят.

 

Според него това, което правят политиците и което е един ширещ се популизъм в наказателната сфера, който е крайно нежелателен и с крайно неблагоприятни последици, иде просто да хвърли прах в очите на обществото, че нещо реално се е случило.

 

Специалистът бе категоричен, че проблемът не е в законодателството:

 

"Ако чрез просто увеличаване на наказанията, чрез ожесточаването на наказателната репресия можеше да се постигне някакъв положителен резултат, то досега престъпност в България не би следвало въобще да съществува. А това очевидно не е така. Проблемите са други". 

 

Той изрази мнение, че променянето на наказателния закон на парче води до неприемливи последици.

 

"За относително с по-ниска степен на обществена опасност прояви се предвиждат много високи по размер наказания и обратно - за обществено опасни прояви, които са във висока степен такива, се предвиждат по-леки наказания. Така е, когато се правят промени според конкретния случай". 

 

Експертът алармира, че ожесточаването на наказателната репресия на практика води до ожесточаване и на самата престъпност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 13219 |03.08.2023 Анализаторът Пламен Димитров: Войната между Русия и Украйна - едновременна игра на няколко шахматни дъски . 2| 2699 |02.08.2023 Проф. Ивайло Дичев: Няма доверие в институциите, в магистратите, които трябва да раздават право . 0| 2481 |02.08.2023 Проф. Гарабед Минасян за бюджета: Трябва да се гледа в перспектива, а не само текущите проблеми . 25| 2751 |02.08.2023 Проф. Вили Лилков отрече да е креатура на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads