Реклама / Ads
10| 5732 |01.06.2020 НОВИНИ

Проф. Плочев: Спекулация е да се говори за генотип, който е по-защите от коронавируса

.
Проф. Камен Плочев
Ще бъде спекулация ако говорим за генотип, който е по-защите от коронавируса. Това не е доказано до момента. Излезе интересна статия в списание „Нейчър“ наречена „Ковирусът, чукът и танцът“. В нея се казва, че първо е трябвало вирусът да бъде ударен като с чук, а после с него да са танцува като във валс – напред и на зад - затягаш мерки, отпускаш ги, затягаш ги, отпускатш.
 

Това коментира в предаването "Лице в лице" по бТВ проф. Камен Плочев, ръководител на Първа клиника по инфекциозни болести към ВМА.

 

Той бе категоричен в потвърждение на още една теза от цитирания материал -  в тази статия се казва, че вирусът не е създаден в лаборатория. "Коронавирусът не е плод на „черната биология“ и не е създаден в лаборатория", бе категоричен професорът.

 

 По думите му екипът на проф. Андеръсн, които изготвят статията,  доказва по много прост начин, че вирусът е естествен. Причината е, че той е толкова съвършен, че само природата може да го създаде. "Най-съвършеното нещо на планетата се създава от природата. Този вирус е толкова съвършен, че е абсурд човешка ръка да го е пипнала. Той е уникален. Теорията на конспирацията, която не обичам по две причини, не казва кой и защо е създал този вирус.

 

От познанията по биотероризъм, които имам бих казал, че това не е терористичен акт, защото никой не пое отговорност за това. Тероризмът, който иска да създаде ужас и паника винаги казва че стои зад нещо такова. Това не е плод на черната биология.

ВМА вече е дезинфекцирана и от днес вече се приемат абсолютно всички пациенти.  Мога да уверя гражданите, че е напълно безопасно хората да идват в клиниката.

 

Той обясни разликата между обикновения грип и COVID-19 на базата на няколко критерия.

"Първият е репродуктивното число. Грипният вирус заразява по-малко от двама души, докато коронавирусът - между 2 и 4 души. Варицелата пък заразява повече от пет души. По отношение на критерия смъртност при грипа тя е 2%, докато при коронавируса - между 2 и 15%. Най-смъртоносни – със смъртност повече от 15%, са еболата и едрата шарка“, обясни проф. Камен Плочев.

 

"Коронавирусът се намира някъде по средата – нито много заразен, нито много смъртоносен. Но все пак достатъчно заразен и тревожно смъртоносен", допълни той.

Според него познанията в медицината, както и организацията на социума на човешкото общество са факторите, които са попречили естественото взривно развитие на една такава епидемия, тъй като се касае за нов вид вирус.

 

На въпрос дали очаква притеснения на хората да посещават болници проф. Плочев коментира, че е факт липсата на пациенти с болести като жълтеница или лаймска болест по време на пандемията.

 

Основата на диагностиката са симптоматиката.  Задължително се правят и други тестове освен бързите и бавни тестове за ковидвируса. Правят се кръвни тестове, които дават повече информация за симптоматиката.

 

Вече сме много напред в диагностиката и почти 100% имаме категоричност.

200 вируса причиняват респираторни инфекции в човешкия организъм. Този вирус се характеризира с много интересен клиничен ход.

„Хората с коронавирус, при които заболяването е протекло без симптоми, са заразни 14 дни. 55% от случаите са леко протичащи. Те са заразни в продължение на 20 дни. Средно тежките форми, които са 10%, са заразни през целия период и има 15% смъртност. При супер тежките форми смъртността е 50%“, обясни още проф. Камен Плочев и даде подробности за симптоматиката:

"Тежест в гърдите, болка в мускулите, трудно дишане, кашлица са най-масовите симптоми. По-рядко са сърдечно-съдови проблеми. При грипа има характерен симптом болка в очните ябълки, при този вирус това го нямаше. На второ място бяха сърдечно- съдовие оплаквания – високо кръвно, сърдечно-съдова недостатъчност. По рядко проблеми с бъбреците. Корона вирусът засяга всички части на организма, вече има открит вирус в семенна течност. Вирусът най-вероятно ще продължи своето съществуване в човешкия организъм, но под различна форма."

 

По думите му леко вирусът протича със слабо покашляне, суха хрема, температура към 37 градуса и неразположение.

 

За ролята на маските проф. Плочев показа статистика, която показва зависимостта между носенето на маски в различните държави и смъртността в тях. Друг важен фактор е социалната дистанция, посочи специалисът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4744 |01.06.2020 Проф. Балтов: До обяд в ”Пирогов” даваме заплатите . 8| 5803 |31.05.2020 Проф. Витанов: Коронавирусът е като шаран в кепче. Трябва да го задържим, за да се омаломощи . 9| 6754 |28.05.2020 Проф. Христина Вучева: Време е за промени в данъчната система . 4| 6901 |28.05.2020 Проф. Татяна Червенякова: Има много фактори за малкото случаи на COVID-19 у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads