Реклама / Ads
4| 6900 |28.05.2020 НОВИНИ

Проф. Татяна Червенякова: Има много фактори за малкото случаи на COVID-19 у нас

.
Проф. Татяна Червенякова
Не е един факторът у нас да има малко болни от COVID-19 - има климатични особености, БЦЖ ваксина, генетична предразположеност на имунната система в България. Нужен е задълбочен анализ, но за него трябва време.
 

Това заяви пред bTV проф. Татяна Червенякова изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение на инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“.

 

"Вирусът е нов. Опитът на всички специалисти е малък. Учим се в движение. Не ми се иска и да крия, че във всяка страна си има национални особености", коментира проф. Червенякова.

 

По думите и едва след събиране на всички нужни данни ще може да се нарисува пълна картина на ситуацията у нас. Към момента всички данни са предимно от чуждестранни статии.

 

"Не мога да приема и пълният отказ от хидроксихлорохина. У нас има опит с този медикамент и има положителен ефект от препарата. Трябва да се следи плазмената концентрация на лекарството и то да се дозира. Няма проучвания на големи центрове, които да имат своята научна стойност. Необходимо е да се направят такива", отсече още проф. Червенякова.

 

По думите й не е един факторът у нас да има малък брой болни - има климатични особености, БЦЖ ваксина, генетична предразположеност на имунната система.

"Това е седмият коронавирус, който заиграва в човешката популация. Може би сме се срещали с други щамове и има изграден имунитет. Тук има много нюанси, върху които трябва да се поработи", категорична беше проф. Червенякова.

 

Тя одобри въведените мерки на социална изолация, които по думите и са били правилни.

 

"Ще се наблюдава инфекцията и динамиката. Не очаквам взривоопасно развитие на ситуацията. Обществото и здравната система трябва да са подготвени за това. Всеки пациент да може да получи необходимата лекарска помощ. Не мисля, че трябва да отпадне носенето на маски и ръкавици в лечебните заведения - на всеки пациент трябва да се гледа на рисков, независимо за какво става въпрос. Това го бяхме позабравили. Смятам, че е излишно носенето на маски в обществото. Ако се случи нещо лошо, веднага ще се предприемат мерки, но си има места, където тези мерки трябва да се спазват", отсече още медикът.

 

По думите и всяка една инфекция има своите леки клинични форми. Статистиката към момента кочи, че около 80-85% от случаите на COVID-19 преминават леко. Едва 15% са тежките, а 5% от заболелите стигат до интензимни отделения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7734 |27.05.2020 Проф. Асена Стоименова: Все още не съм виждала доказателствата срещу мен . 2| 5221 |27.05.2020 Фармацевти искат да отпадне обвинението срещу проф. Стоименова . 11| 5409 |26.05.2020 Проф. Христова: По-близо сме до откриването на лекарство, отколкото до ваксина за COVID-19 . 23| 5792 |24.05.2020 Проф. Пантев: Днес 24 май звучи романтично, като отдавна забравен спомен. Това е тъжно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads