Реклама / Ads
9| 7724 |27.05.2020 НОВИНИ

Проф. Асена Стоименова: Все още не съм виждала доказателствата срещу мен

.
Проф. Асена Стоименова
Получих обаждане ден след интервютата, които дадох и бях призована да си взема лично постановлението за привличане като обвиняема за всяване на паника по член от закона, който касае фалшиви телефонни обаждания за поставена бомба. До момента нито аз, нито адвокатите ми сме получили материалите въз основа, на които са повдигнати обвиненията срещу мен. Не сме виждали доказателствата които са събрани.
 

Това обяви в предаването "Лице в лице" по бТВ проф. Асена Стоименов, председател на фармацевтичния съюз в България. 

 

По думите й в изказванията й от 7 април тя говори за възможен недостиг на лекарства, който би се засилил в условията на обявеня световна пандемия, а това е информация, която е публично обявена и от редица международни организации.  Аз не говоря, нито за конкретни лекарства, нито за конкретни населени места, обясни Стоименова.

 

„Аз по-скоро информирах в тези интервюта, че недостигът на лекарства, едно нормално явление, по време на пандемията може да се задълбочи и за да се профилкатират за бъдещо такова явление, е необходимо да има едно отговорно поведение за лекарствена употреба и съответно да има действия от изпълнителната власт да се превантират тези ситуации“, каза Стоименова.

 

По думите й тази информация е съществувала в официални доклади на СЗО и Европейската агенция за лекарствата и не е нещо ново. Тя обясни и че не е подстрекавала хората да си купуват определени лекарствени продукти.

 

На 30 април, 20 дни след като ми бе повдигнато обвинението министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед с която беше спрян износът на определени лекарства. Думата недостиг присъства в заповедта на министър Ананиев.

Тази заповед е направена на базата на две писма от Изпълнителната агенция по лекарствата. Писмата са получени в МЗ дни преди моите изказвания. 6 дни преди моите интервюта е едното писмо, 4 дни преди моето изказване е второто писмо. В  тях се посочва точно това, че е необхидимо да се предприемат мерки за да се предотврати недостиг на лекарства, посочва още фармацевтът.

 

Освен това тя приложи информация, поискана от НЗОК по Закона за достъп до обществена информация, в която се посочва, че до 22 април, че има 7 лекарства, за които има временно преустановяване на продажбите, или удължаване на временното преустановяване за месец март 4.

 

Управителния съвет на българския фармацевтичен съюз поиска да бъдат свалени обвиненията срещу проф. Стоименова.  Тя сподели и че е получила международно подкрепа от фармацевти, както и че Европейската асоциация на лекарствата даже посочва, че това, което е използвано като изказ в тези интервюта, би следвало да е се адмирира, защото посланията и са да няма презапасяване с лекарствени продукти, обясни още Стоименова.

 

Далеч съм от мисълта, че прокуратурата не гледа медиите, защото очевидно са получили сигнал за моите интервюта или са се самосезирали. Факт е обаче, че от софийска районна прокуратура е възложено на изпълнителната агенция по лекарствата да бъде направена проверка във връзка със сигнали за недостиг на определени лекарства. И това също се е случило преди моите интервюта, посочи още експертът.

 

Проф. Стоименова коментира и темата с лечението на COVID-19, като обясни че хлорохинът и хидроксихлорохинът са одобрени и прилагани лекарства за лечение на малария.  Когато се прилагат за други заболявания това се случва под стриктен лекарски контрол.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5217 |27.05.2020 Фармацевти искат да отпадне обвинението срещу проф. Стоименова . 11| 5403 |26.05.2020 Проф. Христова: По-близо сме до откриването на лекарство, отколкото до ваксина за COVID-19 . 23| 5789 |24.05.2020 Проф. Пантев: Днес 24 май звучи романтично, като отдавна забравен спомен. Това е тъжно . 4| 4729 |24.05.2020 Проф. Герджиков: 24 май е празникът на пазителите на родния език и на националната ни идентичност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads