Реклама / Ads
8| 5102 |05.02.2024 НОВИНИ

Проф. Румен Кънчев: Налага се мнението, че до 5 години ще има война Европа - Русия

.
Бившият зам.-министър на отбраната и експерт по международна сигурност и геополитика проф. Румен Кънчев Източник: БГНЕС
Скептик и песимист съм, че скоро може да завърши тази война - Русия – Украйна, но има избори в САЩ, много важни. Стратегическата среда в света е много неприятна. Това мнение изрази пред БНР проф. Румен Кънчев, бивш зам.-министър на отбраната и експерт по международна сигурност и геополитика.
 

"През миналите 2 седмици излезе изявление на естонския премиер и каза, че очаква Естония да има война с Русия през следващите 3 до 5 години. Началникът пък на норвежкият генерален щаб и началникът на полското военно разузнаване прогнозираха, че до 3 години ще има такъв конфликт. Същото смятат и в министерство на отбраната на Германия. Виждате как постепенно се налага мнението, че в следващите 3 – 5 години може да има война между Русия и Европа и това е голямата тревога", уточни ученият.

 

По думите му Европа не е подготвена така както трябва да бъде.

 

"В много доклади се казва, че армиите са недокомплектовани, тъй като години наред десетилетия  защото НАТО смятаха, че няма да има война с Русия и дипломацията работеше с пълна сила да няма война с Русия. Оказва се, че не е така. В историята на човечеството има такива цикли по 100 – 120 години и се сменя глобалното лидерство и започват такива войни", алармира експертът по международна сигурност и геополитика.





Относно конфликта Израел – Палестина специалистът обясни, че "в Близкия Изток има хоризонтална ескалация на конфликта с опит да бъдат включени и други държави освен Израел и Палестина".

 

И допълни: "Опасността от хутите не е толкова голяма, въпреки техните амбиции, които са свързани да играят ключова роля в сигурността в Близкия Изток и това ги сблъсква с техните приятели от Иран. Идеологията в Йемен е свързана с тежък антиамериканизъм и с неприемане на поведението на израелската държава в региона. Това са 2 стълба, върху които е построена сегашната мотивация на хутите. Като партньор на Иран имат високо ниво на сътрудничество и не винаги координират действията си".





"Американците се стремят да прекратят този конфликт, тъй като не е нито в техен интерес, нито в интерес на държавите в региона. Иран няма мощ да взриви региона, но се използва от това, което се случи между Израел и Палестина, за да утвърди позициите си на местен регионален лидер в Близкия Изток. Иран не е опасност от военна гледна точка поне за държава като САЩ. Виждам, че и Китай в последно време се опитва да вземе по балансирана позиция по отношение на Иран. САЩ не могат да позволят някой да доминира в Близкия Изток и то по толкова елементарен начин", категоричен бе проф. Кънчев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 10198 |05.02.2024 Проф. Тагарев: Трябва да се готвим за война, рисковете нарастват . 19| 4085 |05.02.2024 Преди ротацията: ГЕРБ насъскват зърнопроизводителите да протестират . 2| 3715 |05.02.2024 Прокуратурата повдигна обвинение на пияния и дрогиран шофьор, причинил тежка катастрофа в столицата . 31| 13803 |05.02.2024 Най-сетне нещо умно от Митрофанова: Заплашва да премести съветските паметници от България в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads