Реклама / Ads
5| 3425 |09.08.2021 НОВИНИ

Проф. Сербезова: Ниският имунизационен обхват се дължи и на неглижирането на здравната ни култура

.
Проф. Асена Сербезова Източник: БГНЕС
Ниският имунизационен обхват сега не се дължи само конкретно на тази пандемия, но и поради това, че години наред у нас се неглижира ниската здравна култура и просвета на населението. Неглижиране на здравното образование от ранна детска възраст. Това коментира в ефира на БНР председателят на УС на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. Според нея моментът за поставянето на ваксина е бил още когато се появиха първите ваксини.

По повод започналата информационна кампания за ваксинирането от страна на съсловни и пациентски организации, тя посочи, че такава е трябвало да има от страна на държава още в началото на пандемията, за да се обясни всичко на обществото относно ваксините:

 

„Да се обясни как бяха разработени ваксините, кратки ли са били сроковете, за да не се появява конспиративна информация, за тяхната безопасност, ефективност. Основно трябваше да се работи за мотивацията за ваксинацията“, каза още проф. Сербезова.

 

„А фармацевтите се включваме в тази кампания, защото сме много близко до потребителите, ние от години настояваме, както в много държави фармацевтите са ангажирани с различни дейности по фармацевтични грижи, това да стане и у нас – за по адекватно здравно информиране на населението“, коментира тя.

 

„Фармацевтите биха могли да имат по-активна роля в процеса на ваксинирането, но това трябва да стане държавна политика. Но информацията за ваксините трябва да се предоставя на достъпен език за хората. Това важи и за лекарствата и ролята на генетично модифицирани организми в тяхното производство, това важи сега и за новия вид РНК ваксини, защо бяха по-кратки сроковете сега за създаването на тези ваксини“, продължи проф. Сербезова.

 

„За тези кратки срокове за РНК ваксините не е направен компромис с качеството и безопасността, защото е използван подход на последователен преглед на информацията, която е налична, поради което бяха съкратени тези срокове, както и към компаниите, които представиха тези продукти за пускане на пазара, се предявиха доста сериозни изисквания по отношение на безопасността и те всеки месец предоставят такъв доклад. Както и, че тези ваксини са разработвани още през 90-те години за борба с някои ракови заболявания - тоест технологията не е нова“, поясни още експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 3107 |09.08.2021 Проф. Радостина Александрова: По-рядко се среща загубата на вкус и мирис при Делта-варианта . 8| 3175 |08.08.2021 Проф. Христова: В подножието на новата COVID вълна сме. Затваряне на градове няма да има . 6| 3153 |07.08.2021 Проф. Мира Кожухарова: Четвъртата вълна ще бъде по-успешно посрещната . 1| 2875 |06.08.2021 Проф. Георги Рачев: Очакваните валежи няма да потушат пожарите у нас
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads