Реклама / Ads
4| 8371 |26.10.2021 НОВИНИ

Проф. Слатински: Сгрешена е философията за управление на К19 кризата от безпросветния премиер ББ

.
Николай Слатински
Естествено е, че от вирусология не разбирам. Но с определена степен на аналогия разпространението на ковид може да се моделира с Теорията на вълните. А в нея поназнайвам нещо.Може би не е неоснователно,че отделните фази на това разпространение се наричат вълни. Както много пъти съм писал, страховито и деструктивно е влиянието на четири вредни и злокачествени фактора:
 

1. Заложената от самото начало тотално сгрешена философия за управление на кризата. Тази философия се изразяваше в действия по метода Проба-Грешка-Пак проба-Пак грешка и с постоянно тичане след събитията. Истинско природно бедствие бе изключителният малшанс при ковид пандемията ние да имаме такъв некомпетентен и безпросветен премиер като ББ.


2. Взелата връх от самото начало на имунизацията антиваксърска истерия у нас. Антиваксърите системно печелеха битка след битка. Те направиха имунизацията у нас на пух и прах. ББ, служебният премиер, президентът и вицепрезидентът, две председателки на парламента, 30 министри поне - всички се държаха като скрити или явни антиваксъри и никой не знае ясна публична позиция За ваксинирането.


3. Системното и непростимо проспиване на месеците на спадове на пандемията за подготовка към следващата вълна - граничещо с престъпно нехайство от правителството на ББ и служебното правителство.


4. Годината на перманентни избори, които изтласкаха битката с ковид на абсолютно заден план. Когато един риск е стратегически, то той изисква свръхприоритетно внимание и абсолютна мобилизация на политическата воля и наличните ресурси.


Като резултат, както непрекъснато пиша, сега е късно, печално късно за овладяване на пиковите стойности на Четвъртата вълна на ковид в България.


Както в Теорията на вълните, сега със страшна сила върви една челна, фронтална, помитаща всичко, брутално мощна Единична вълна, която се нарича в науката Солитон. Солитонът на Пандемията през тези седмици мачка всичко пред себе си, събаря прегради, руши стени, разбива на парчета каквито и да е възпиращи конструкции.
Ние ще платим жестока цена като заразени, болни, получили трайни увреждания от ковид и починали!


И най-новите мерки в този момент да започнат да бъдат въвеждани по най-добрия начин, ние като народ ще изпием една огромна и гадно горчива чаша.
Ето защо не бива да се самозалъгваме, трябва да се стегнем, мобилизираме, да дишаме дълбоко през стиснати зъби, да се подготвим психически, че ще губим близки, роднини, приятели, познати.


Късно е вече, печално късно е да си правим илюзии, че ще ни се размине. Четвъртата вълна ще бъде 2 пъти по-тежка от Третата вълна, 4 пъти по-тежка от Втората вълна и 8 пъти по-тежка от Първата вълна...


Значи ли, че не трябва да правим нищо и да сме като глупавото мишле в гюма с мляко, което си казало, че като не умее да плува, то ще загине и затова скръстило лапички на гърдичките и потънало?
Не, не значи!!!!


Ние трябва да сме като умното мишле в този гюм. То решило да не се даде мърцина, махало, махало с лапички, избило каймака, стъпило на него и изскочило от гюма. Спасило се.


Ние трябва да правим тези две седмици максималното, да упеторим темповете на имунизация, да се мобилизираме като общество, да подтикнем политиците към анти-ковид лидерство!
Тогава?


Тогава да, Солитонът на Пандемията все едно ще ни разкаже играта по катастрофичния начин, но след него с известно забавяне на времето ще се появят нови вълни на постепенно затихване, вторични вълни, допълващи вълни, остатъчни вълни. И ако ние днес променим като общество и власт самоубийственото си отношение към ковид, тези последващи вълни няма да довършат пъкленото дело на Солитона на Пандемията, а ще бъдат много по-безобидни и затова, макар и изтерзани от Солитона по неописуем начин, ще можем да се справим с новите последствия.


И нещо още по-важно, можем да създадем условия, при които Петата вълна да бъде много по-слаба и лишена от свой брутално връхлитащ нов Солитон.
Накратко, сега вече няма да ти се разминат тежките последствия от изпуснатата да беснее криза, но по-нататък вече значително ще ни олекне!
А това няма да е никак малко. Особено след опустошенията на сегашната Четвърта вълна!

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 3260 |26.10.2021 Проф. Кантарджиев: Отчитаме невиждани рекорди от началото на пандемията . 22| 8832 |25.10.2021 Проф. Ивайло Дичев: Отказът от ваксиниране се превърна в култ . 48| 6217 |25.10.2021 Проф. Огнян Кунчев: Веднага да се въведе локдаун. Стихията е срещу нас . 12| 10634 |24.10.2021 Проф. Чорбанов: Имаме примери в Западна Европа, където училищата не затвориха дори и когато държавите бяха затворени
Реклама / Ads