Реклама / Ads
5| 4557 |19.10.2023 НОВИНИ

Проф. Станимир Сираков е Лекар на годината за 2023 г.

.
Лекар на годината за 2023 г. стана проф. Станимир Сираков от столичната болница “Св. Иван Рилски”. Отличието му бе връчено на церемония в Националния исторически музей.
 

Сираков се прочува с няколко уникални за България операции. При една от тях успява да оперира мозъка на 10-годишно дете през артерия на крака му. 

 

"Тази награда е огромна чест, тя е от колегите, които оценяват нашите резултати. Ще си пожелая да работим в синхрон, в синхрон с Министерство на здравеопазването, НЗОК, да мотивираме младите да останат и да видят, че има огромно поле за развитие", каза проф. Сираков, след като получи отличието.

 

Проф. Сираков завършва „Медицина“ в Медицински университет – София през 2009 г., а след това е лекар-специализант в Отделение по образна диагностика в столичната болница  „Св. Иван Рилски”. През 2014 г. придобива специалност „Образна диагностика“. През 2015 г. придобива ниво професионална квалификация „Интервенциона рентгенология” в Медицински университет – София, а през 2023 г. защитава дисертационен труд за придобиване на научна степен „Доктор на медицинските науки” на тема „Ендоваскуларно лечение на мозъчни аневризми с широки шийки” в Медицински университет – София.


От 2014 г. е началник на сектор „Интервенционална рентгенология“ към Отделение по образна диагностика в болница „Св. Иван Рилски”. В периода 2018 – 2022 г. е доцент към Катедра по образна диагностика, Медицински факултет към Медицински университет - София. От 2022 г. е професор към Катедра по образна диагностика, Медицински факултет към Медицински университет – София.


Проф. Станимир Сираков е високо специализиран в сферата на ендоваскуларното лечение на мозъчно-съдови зaболявания. Участвал е в редица клинични проучвания. Носител е на наградата Medical Awards в категория „Лидерство и иновации в ендоваскуларното лечение на комплексни мозъчно-съдови заболявания 2023“; номиниран е за наградата „Питагор“ за утвърден учен в областта на науките за живота и медицината; отличен в класацията на Дарик радио “Best doctors” в категория „Образна диагностика“ през 2012 г.


Проф. Сираков е съавтор в учебника Advances in flow-diversion devices for cerebral aneurysms, Frontiers.


Отличието "Лекар на годината" се присъжда от Българския лекарски съюз за 20-и път, по време на официална церемония в Деня на българския лекар - 19 октомври.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4386 |19.10.2023 Бащинията "Майчин дом": Обществото отдавна трябваше да заеме позиция, държавата бездейства  . 6| 4281 |19.10.2023 Израелският министър на отбраната нареди на войските по границата с Газа да са в готовност . 13| 4461 |19.10.2023 Откъде Василев знаел, че “Лукойл” продава рафинерията в Бургас, чуди се Борисов пред актива в Перник . 28| 5715 |19.10.2023 Нидерландия непреклонна: Нищо не се е променило, ветото за Шенген остава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads