Реклама / Ads
3| 5364 |08.09.2015 НОВИНИ

Проф. Танев: Частните училища със субсидии да не вземат такси

.
проф. Тодор Танев
Ако тези собственици на частни училища са решили да получават държавна помощ, грубо казано по 1 500 лева на ученик по формулата парите следват ученика, в такъв случай те трябва да се откажат да вземат такси за обучение. Това каза за БНР професор Тодор Танев, министър на образованието, по повод дискусията защо държавни пари да отиват в частните училища.
 

Ако обаче са решили да вземат такси за обучение, което е нещо, което държавата може да субсидира, държавата не може да им даде пари, а те да си ги събират отделно и това да бъде чиста печалба, посочи министърът.

Професор Танев поясни, че ако частните училища искат да вземат някакви пари от учениците, то те трябва да го правят въз основа на други извънобразователни дейности като кинозала или някакъв специален автобус – даде за пример той.

Трябва да се припознае правото на частното и на държавното образование като равностойни и равнопоставени от законова гледна точка и никой няма да бъде ощетен – никой не дава държавни пари за печалба на отделни фирми, които обучават, подчерта още министърът на образованието.

 

Министър Танев обясни още, че за да се предотвратят "мъртвите души" в училище, парите за издръжка на учениците трябва да се дават за всеки учебен срок отделно. По този повод в момента образователното министерство преговаря със синдикатите за промени в законодателството, допълни още той:
Малцина директори, за да си спасят поста и училището, правят запис на фиктивни ученици само и само ЕГН-тата им да бъдат повод за това държавата да плаща за тях – така се появяват цели паралелки-фантоми.

Според професор Танев, едно от важните условия, за да бъде спряна гореописаната практика, е криминализирането й:

Не беше посочено, че записването на "мъртви души" е наказуемо и когато това се впише, ще има изменения в Наказателния кодекс, ще има и съответните механизми да се преследват точно тези случаи.

Относно предвиденото увеличение на учителските заплати от 1 октомври, министърът на образованието потвърди, че 20 000 000 лева ще бъдат дадени до края на годината и допълни, че това качва средно с около 70 лева заплатите, но средната заплата още не можем да я определим, защото не е започнала учебната година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4717 |07.09.2015 Проф. Танев не си пие кафето в Библиотекарския институт . 24| 5660 |05.09.2015 Проф. Н. Дюлгерова: Външни сили поддържат хаоса в Украйна . 3| 4583 |02.09.2015 Проф. Борисов: Колегите първо вземат решения, след това мислят . 5| 6822 |28.08.2015 Проф. Начев: Работещите в Спешната помощ са герои

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads