Реклама / Ads
21| 2748 |12.08.2024 НОВИНИ

Проф. Тимъти Снайдър: Най-доброто, което можем да направим за Русия, е да я победим

.
Тимъти Снайдър
Загуба за Москва може да означава край на Русия като империя, но това може да е от полза за самите руснаци, казва професорът по история Тимъти Снайдър. Основният му аргумент е следният: една загуба може да доведе до преосноваването на Руската федерация като модерна държава.
 

Снайдър говори за това пред Сашко Шевченко от Украинската служба на Радио Свободна Европа / Радио Свобода (RFE/RL). Той коментира възможните сценарии за прекратяване на войната, за това как би могъл да изглежда крахът на Русия като империя, за развитието на мобилизацията в Украйна и за други събития, свързани с войната.

 

Основната му теза е в това, че Украйна може да спечели войната срещу Русия, но само ако помощта от Запада не спира.

Тимъти Снайдър e на 54 години и преподава в Йейлския университет в САЩ. Той специализира в историята на Източна Европа, СССР и Холокоста. Автор е на няколко книги, сред които и "Кървави поля. Европа между Хитлер и Сталин", обявена за книга на 2010 г. от The


Пред RFE/RL Снайдър говори за историческите отношения между Русия и Украйна и за грешките на Киев, от които днес могат да бъдат правени поуки.

 

Той отхвърля общата теза за това, че историята по принцип се повтаря. Ако това беше вярно, „никой от нас нямаше да бъде свободен“, казва той.

 

Ако беше вярно, че историята се повтаря, никой от нас нямаше да бъде свободен

 

„Можете да използвате историята, за да изведете някакви закономерности. Можете да използвате историята, за да се учите. Понякога можете да използвате историята дори за да предвидите нещата. Но вътре в историята винаги има хора, които мислят за момента, в който се намират, и правят непредсказуеми неща“, каза Снайдър.

 

Той подчертава още, че историята на Украйна е дълга, а отношенията ѝ с Русия са само част от нея.

 

В интервюто Снайдър отговаря и за това доколко е възможно украинците да загубят своята държавност. Според историка е важно да се припомни, че във войните най-често побеждават държавите с по-голяма икономика.

 

В случая със сблъсъка между Украйна и Русия, Снайдър посочва, че това е Украйна заради подкрепата, която Киев получава от Запада. Той подчертава, че ако страните, които подкрепят украинската кауза, мобилизират съвсем малко икономиките си, то крайната победа ще бъде за Украйна.


„Руснаците са доста добри в това да проникват в съзнанието на хората на запад и да ни отвличат вниманието от основните териториални реалности. Украйна може да спечели, ако контролира северното крайбрежие до Черно море. Украйна може да спечели, ако успее да направи продължаването на войната твърде скъпо за Русия“, казва авторът на „Кървави поля“, в която се описва противопоставянето между Хитлер и Сталин.

 

Снайдър заключава, че е възможно Украйна да спечели войната, ако има подкрепата на съюзниците си и направи продължаването на битките твърде скъпо за Москва.

 

Според историка дори в случай, че украинците загубят в териториален смисъл, не съществува бъдеще, в което да няма украинска държава на територията на настоящата Украйна.

 

По думите му войната ще бъде спечелена от безпилотни апарати, защитата срещу тях, както и с военни самолети. За да успее, Украйна ще трябва да разрушава летища в Русия, да разруши и Кримския мост, който минава над Керченския проток, както да отнеме на Москва възможността да предприеме някакъв нов подход в опита да завладее Донбас и други украински територии.

 


Според Снайдър най-добрата позиция, с която Украйна може да влезе в каквито и да е преговори, е спечелената война. Историкът казва, че подобна цел – победа на Киев, прави нещата значително по-ясни, а това само по себе си променя политическата динамика.

Той смята, че в момента се използва неясен език, за да се изрази подкрепа за Украйна. Той изброява западните фрази, които имат неясно съдържание: че Украйна ще се подпомага "колкото е необходимо", че Украйна "надделява", че "Русия не бива да спечели".

 

"Но ако започнете да говорите за победа на Украйна, тогава се замисляте: "добре, какво мога да направя аз, за да направя победата възможна“, казва Снайдър. Той от месеци критикува темпото, с което езика за войната се променя в западните страни.

Фактът, че Джо Байдън няма да бъде кандидат за нов президентски мандат в САЩ, всъщност може да освободи администрацията му и да я направи много по-решителна по отношение на Украйна, казва той.

 

Снайдър обръща внимание и на мобилизацията в Украйна. Последните данни от проучвания показват, че подкрепата за мобилизацията намалява. Според историка това е нормално, тъй като от 2022 г. насам украинците са дали много жертви и е необходимо отношението към мобилизацията да се гледа в този контекст.

 

Той обаче добавя, че волята за съпротива у украинците остава висока.

Украинските сили се оттеглиха от източната час на Часив Яр. Русия съсредоточава голяма част от атаките си срещу града.

Когато говори за това, че Русия може да загуби войната, Снайдър припомня възгледа, че има империи, за които е добре да губят. Той дава примери с Испания, Великобритания и Франция, но също и с Полша и Германия.

 

По думите на Снайдър поддържането на империя е несъвместимо с опитите за поддържане на върховенство на правото или правата на човека. Този факт, според него, е свързан с „извършването на геноцид в Украйна“. Снайдър отбелязва, че войната прави невъзможно функционирането на нормална политика в Русия.


„Руската държава може да продължи да съществува, без да бъде империя. Това също е възможно. Мисля, че това е дори по-вероятно“, казва Снайдър и добавя, че за самите руснаци е добре Владимир Путин да загуби войната, но какво ще стане след това зависи от самото руско общество.

 

Снайдър напомня, че Западът и САЩ са били срещу разпада на Югославия, Чехословакия и СССР, но в крайна сметка това се е случило. Той определя като мит, подхранван от руснаците, твърдението, че Западът е работил за разпада на Съветския съюз.

Той сравнява два съвременни риска, които произтичат от войната. Първият е Русия да загуби войната и в резултаат от това да се разпадне (за това говорят с опасение много западни политици). Вторият риск е обратният - Русия да унищожи Украйна, Москва да стане по-могъща и да подготви почвата за световен ред, ръководен от Китай. Снайдър казва, че вторият вариант означава и по-голям риск от този, че Руската федерация може да се разпадне.

 

„Лично аз смятам, че би било добре Русия да се озове в ситуация, в която е била през 1905 г., когато губи войната с Япония. За Русия не би било лошо това да й се случи [и с Украйна]. И ако Русия загуби, резултатът вероятно ще бъде добър. Най-доброто, което можем да

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2669 |12.08.2024 Проф. Милена Стефанова: Номинираната за премиер Кожарева едва ли ще удържи на политически натиск . 4| 2491 |12.08.2024 Проф. Румен Кънчев: Киев предприе оперативна изненада. Показа на Русия, че войната може да бъде изнесена на нейна територия . 7| 2408 |12.08.2024 Анализатор: Протестите в Сърбия достигнаха своята кулминация . 17| 3309 |12.08.2024 Прокуратурата повдигна обвинения на издирваната Ружа Игнатова от финансовата пирамида OneCoin

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads