Реклама / Ads
2| 3126 |25.05.2021 НОВИНИ

Проф. Велислав Минеков: Специален полицейски отряд ще охранява културното наследство

.
Специален полицейски отряд ще охранява културното наследство, независимо какво е то - движимо или недвижимо. Това обяви на брифинг министърът на културата проф. Велислав Минеков. По думите му новото сформирование ще бъде на подчинение на МК и МВР едновременно.
 

Тази група ще наподобява френската служба за защита на културни ценности и на подобна служба на карабинерите в Италия, обясни Минеков.


Той съобщи още, че са създадени четири инициативи групи за промяна на закони, критикувани отдавна.


"Естествено, при липсата на парламент това няма да бъде реализирано, но аз се надявам, че всичко ще бъде така подготвено, че в деня, в който имаме Народно събрание, тези проекти за промените в законите да бъдат възприети незабавно от депутатите и да се извърши необходимото гласуване", обясни той.


Минеков уточни, че говори за Закона за културното наследство и добави, че ще обърне внимание и на движимото, и на недвижимото, а също така и на Закона за филмовата индустрия и Закона за закрила и развитие.


Служебният министър на културата каза още, че е получил множество обждания и питания как е възможно брифинг на политическа партия да бъде използван, за да се прекъснят предаванията на три телевизии, които са с най-висока гледаемост. "БНТ и БНР са част от системата за национална сигурност. Много добре е описано кога могат да се получи прекъсване - в случай на изключителни обстоятелства предаванията могат да бъдат прекъсвани. Този брифинг определяте ли го като нещо по-важно от заплаха за националната сигурност и можем ли да сравним неговата значимост със земетресение", попита той.


"Както ви е известно тези нарушения започват да стават систематични", подчерта още Минеков и добави, че ще настоява за отговор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3327 |25.05.2021 Проф. Ангел Димитров: Македонските колеги се държат като охранители на митове . 25| 9453 |24.05.2021 Проф. Минеков: Има заровени мини. Не са били платени предизборните награди за някои творци . 13| 3692 |24.05.2021 Проф. Михаил Неделчев: Не виждаме светлите си бъднини, защото постоянно се сравняваме с останалите европейски държави . 23| 4840 |24.05.2021 И проф. Минчо Христов се присъедини към голямата лява коалиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads