Реклама / Ads
2| 4269 |22.09.2023 НОВИНИ

Проф. Веселин Янчев: Независимостта е състояние и сила на духа

.
Източник: Личен архив
Днес отбелязваме Деня на Независимостта на България. Пред БНР ръководителят на катедра "История на България" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Веселин Янчев подчерта, че независимостта е състояние и сила на духа, способност да се отстояват националните интереси и наличие на умение, дипломатически такт и усилия за постигане на определени цели в интерес на обществото.
 

"Не бива да разглеждаме независимостта в опозиция на зависимост, защото няма държава, няма общество, няма личност, която да е абсолютно независима. Въпросът е как тези зависимости в модерния свят да бъдат използвани в полза и интерес на общото благо. Ние имаме невероятни възможности като нация и като държава точно в сегашния исторически момент да работим в интерес на българите, използвайки ресурса, потенциала, възможностите на тези организации, на които България е равноправен член", отбеляза той. 


В предаването "Преди всички" проф. Янчев изтъкна, че е впечатлен от факта, че българите все повече осъзнават значимостта на този ден: 


"Този ден е финалът на борбите на българския народ за национално освобождение, за създаване на самостоятелна държава и е отворил нови перспективи пред България. Ако това се осъзнае от българите и престане да бъде формален почивен ден, а истински празник на българската независимост, истинско уважение към борбите на българите за създаване на независима държава, мисля, че повече от това не може да се иска".


Независимостта означава право на народа и държава да взимат самостоятелни решения, без чужд външен натиск и зависимост, припомни историкът и добави: "България в момента е независима държава. Тя има право да взима суверенни решения, включително такива, които не срещат пълна подкрепа на част от обществото".


"Обявяването на независимостта и призначаването й е един от редките случаи в новата българска история, в който всички фактори, ангажирани с управлението на страната, действат заедно. Те действат в една посока, единни са", напомни още проф. Янчев. 


"Независимостта беше обявена и защитена по мирен начин, но това стана възможно благодарение на факта, че България вече разполага с една солидна армия, която е използвана като аргумент за натиск върху Османската империя и великите сили за признаване на независимостта".


По думите му при подготовката и решението за обявяване на независимост е търсено посредничеството на двете основни заинтересовани страни - Русия и Австро-Унгария. И двете държави под една или друга форма се съгласяват при определени условия, отбеляза той и добави още, че признаването на независимостта става исторически факт, благодарение на намесата на Русия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 85176 |21.09.2023 Проф. Слатински: Украйна е изправена за разстрел, Полша да не бяга от часа на Историята . 2| 5271 |19.09.2023 Според проф. Маринов, Борисов действа по план: С изявлението си днес обърна на 180 градуса позицията на ГЕРБ . 0| 4136 |13.09.2023 ПОЗИЦИЯ На изпълнителния директор на СБАЛАГ „Майчин дом“ проф. д-р Иван Костов . 5| 4187 |12.09.2023 Проф. Хинков: Въвеждането на електронна рецепта за антибиотиците е изключително важна стъпка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads