Реклама / Ads
19| 6301 |13.06.2021 НОВИНИ

Проф. Витанов: Който отиде сега на море - печели

.
Проф. Николай Витанов
Който отиде сега на море, ще спечели. Ако сега отворим кутията на Пандора и плъзне нещо, чак след 5 седмици ще има резултат. Това каза по Нова телевизия математикът проф. Николай Витанов.
 

„Не сме се справили все още с последната вълна, но вървим към успешното справяне. Рискът в цялата държава е поносим“, отчете той и предупреди за „точката на шарана“, която има два изхода – единият е с 0 нови случая и 0 смъртни, а вторият – дълго време с малък брой случаи до есента.

 

Според него здравната система повече няма шанс да се задъха, тъй като има ваксинация.

 

„Иначе шансове да си навлечем неприятности има. Наесен като имаме доста хора, които са защитени, вирусът като се върне от там, където зимува, може да се вдигне една „вълница“, защото няма да сме защитени на 100%“, разясни проф. Витанов. По думите му ако 70 % от българите се ваксинират, 3 пъти по-силна ще е защитата, а височината на вълната ще е 3 пъти по-ниска.

 

„Наесен като дойде вирусът не трябва да завари мегдан за разпространение“, заяви математикът и призова за масово ваксиниране и информационна кампания.

 

„Вижте в Румъния какво правят: ваксинираш се - кебапче“, даде пример той.

 

Според него с течение на времето коронавирусът ще се превърне в нещо толкова опасно, колкото и свинския, и птичия грип. „Това обаче ще стане едва когато излязат хапчетата. Вероятно догодина. Затова сега ваксинацията е резонна“, смята проф. Витанов.

 

Той предупреди, че все пак вирусът мутира и трябва да бъдем внимателни, визирайки индийския щам. „Ако той се опита да влезе у нас и бъде спипан и унищожен навреме, няма да има проблем“, уверен е математикът.

 

Проф. Николай Витанов си спомни с носталгия за работата си в Националния оперативен щаб и намекна, че е леко обиден от отношението. „Ти седиш в окопите и се биеш там с някакъв враг и този, който трябва да пазиш, ти стреля в гърба. Не бих се съгласил отново. Има и други колеги, нека те да влязат в окопите“, добави професорът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 25786 |12.06.2021 Арабски шейх ли е проф. Спасов ”Правителствения” или ”Да” . 39| 10878 |12.06.2021 Проф. Тодор Кантарджиев саркастично: Някой много яко настъпи мотиката . 20| 7737 |10.06.2021 Проф. Минеков обвини Кошлуков в лъжи в ”Още от деня” по БНТ . 11| 4500 |10.06.2021 Проф. Минчо Христов: Трябва да направим всичко необходимо ГЕРБ да не се върне на власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads