Реклама / Ads
6| 6469 |07.12.2020 НОВИНИ

Професор по медицина от Харвард: Изолацията е опустошителна за здравето

.
Д-р Мартин Кулдорф
„Изолацията е опустошително за общественото здраве в краткосрочен и дългосрочен план“, твърди д-р Мартин Кулдорф, професор по медицина в Харвардския университет, епидемиолог и експерт по биостатистика и един от 10 000 учени, подписали Декларацията от Грейт Барингтън, която оспорва политиките на обща карантина по света, в интервю пред „Фигаро“.
 

Според професора е необходимо да се даде предпочитание на „целенасочена защита“ на хората в риск и да се освободи останалата част от населението от деноминацията.

„Като учен в областта на общественото здраве, мога само да съжалявам за огромните допълнителни щети, които стратегията за закриване нанесе на други области на здравето“, смята д-р Мартин Кулдорф.

 

"Стадният имунитет не е стратегия, а научно доказан феномен, като гравитацията. Нито една държава не е приела стратегия за стадния имунитет, но каквато и стратегия да се използва, всички държави в крайна сметка ще постигнат стаден имунитет. Целта трябва да бъде да се сведе до минимум COVID-19 и свързаните с това смъртни случаи, докато не го направим.

 

За тази цел целенасочената стратегия за защита може да защити по-добре възрастните хора и други рискови групи, докато младите хора се насърчават да живеят почти нормално, за да избегнат огромните допълнителни щети, свързани със сдържането. Това е като самолет в небето: каквато и стратегия да използват пилотите, гравитацията ще накара самолета в крайна сметка да се удари в земята, а целта не е гравитацията, кацането, с минимални човешки загуби.

 

Декларация от Барингтън призовава за целенасочена защита, а не за общо ограничаване. Ако някой може да се зарази, рискът от смърт е над хиляда пъти по-висок сред по-възрастните и по-младите граждани, а за децата COVID-19 е много по-малко опасен от ланшния грип. Следователно, ключът е да се защитят по-добре хората над 60 години и особено тези над 70 години.

 

Например, вместо да бъдат затваряни, жителите на старчески домове трябва да бъдат по-добре защитени чрез чести тестове на персонала и посетителите и по-малко посещения или смяна на персонала. За пенсионерите могат да се доставят хранителни стоки и ако не могат да се срещнат с приятелите и семейството си на улицата, посетителите им трябва да бъдат проверявани. Ако хората на възраст над 60 години не могат да работят вкъщи, бихме могли да им предложим кратка творческа година в разгара на епидемията, използвайки или пенсионни фондове, или фондове за инвалидност.

 

Освен това, като задържаме студентите и младите хора на работа, избягваме преместването им при по-възрастни роднини, което в момента увеличава броя на семействата, в които живеят няколко поколения. За допълнителни и по-подробни насоки за общественото здраве вижте страницата с често задавани въпроси за Декларацията от Грейт Барингтън. С ваксината ще имаме допълнителен инструмент за защита на уязвимите, но по-добрата защита за възрастните хора не може да чака, докато тя стане достъпна.

 

Като учен в областта на общественото здраве мога само да съжалявам за колосалните съпътстващи щети, които стратегията за закриване е нанесла на други области на здравеопазването. Примерите включват намаляване на нивата на имунизация за деца, влошаване на сърдечно-съдовите заболявания, намаляващ скрининг за рак и влошаване на психичното здраве.

 

Хиляди деца в развиващите се страни починаха от глад заради карантината. По-пълен списък може да намерите на сайта www.collateralglobal.org. Сред американците на възраст от 26 до 44 г. само 4 процента от смъртните случаи през 2020 г. се дължат на Covid-19. Същевременно се наблюдава свръхсмъртност от 26 процента спрямо предходни години. Това означава, че за всяка смърт от Covid-19 във възрастовата група, има повече от пет други смъртни случаи, дължащи се на косвените щети от стратегията на затваряне. Всичко това е трагично.

 

Превод: lexmedicanews.com

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4721 |26.11.2020 Сбогуваме сe с професор Александър Чирков . 23| 8897 |02.11.2020 Илиян Василев: Фургони за тестове пред болниците са проект на корупция и олигарахизация в лабораторната медицина . 9| 4260 |29.10.2020 Професор алармира за недостиг на медицински сестри . 9| 6123 |29.10.2020 Учителка, минала през COVID-19: Геноцид е 14 дни човек да няма достъп до жива медицина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads