Реклама / Ads

9| 4588 |21.05.2010

Прокопиев завлякъл инвеститори с 40 млн. лв.

.
Олигархът пред фалит, дължи милиони на банки.

С поне 40 млн. лв. е завлякъл инвеститорите на Българската фондова борса олигархът Иво Прокопиев, твърди в днешния си брой вестник "Монитор".
Сред потърпевшите са всички, имали неблагоразумието да си купят акции на контролираното от Прокопиев добивно предприятие "Каолин". Както "Монитор" разкри, Иво Прокопиев стана клиент на прокуратурата заради далаверите точно в "Каолин". Причина магистратите да се занимаят с олигарха са сигналите на "Екогласност", разкрили, че като мажоритарен собственик на добивното предприятие Прокопиев укрива приходи за над 20 млн. лв. и не е платил на държавата концесионни такси за повече от 1 милион лева. Според официалните регистри инвестиционни посредници, пенсионни фондове, банки и други държат 32,15% от акциите на "Каолин", като само делът на фондовете за допълнителна пенсия надхвърля 10 на сто. Другите 67,85% от "Каолин" са собственост на самия Иво Прокопиев чрез неговия "Алфа финанс холдинг".

Стартът на голямото прецакване на инвеститорите е даден от Прокопиев в началото на 2007 г., разкриха пред "Монитор" брокери. За да бъдат заблудени, първо Прокопиев и групата финансисти около него раздуват изкуствено финансовите показатели на "Каолин". Така например непосредствено преди листването му на борсата "Каолин" се оказва с огромен ръст на печалбата за първото тримесечие на 2007 г., а после и за полугодието. Обявените цифри са повече от главозамайващи - над 130%. Така се постига и търсеният ефект - добивното предприятие е направено да изглежда изключително атрактивна инвестиция в очите на играчите на българския капиталов пазар.

Без да се губи никакво време, веднага след това "Каолин" е пуснат за търговия на борсата. И резултатът не закъснява - Иво Прокопиев успява да прибере от налъганите инвеститори близо 62 млн. лв. Или по 13,50 лева на акция.

Лъжливият имидж на "Каолин"

Прокопиев успява да поддържа още малко. След което цената на акциите на "Каолин" стремглаво започва да пада, за да стигне 3,48 лв. през 2009 г. и 3,21 лв. през първото тримесечие на тази година. Според брокерите понижението на цената от момента на пускането на "Каолин" на борсата досега е над 2,7 пъти. В проценти това прави намаление с около 64%. Като на моменти тази цифра е минавала 76 на сто. Това означава чиста загуба за купилите акции на "Каолин" от поне 40 млн. лв.

Страшното в случая е, че част от нея е за сметка на бъдещите пенсионери, чиито фондове за допълнително осигуряване също са акционери в добивното предприятие. В "Каолин" средства от парите за допълнителна пенсия на милиони българи са вложили общо пет фонда. Сред тях, както вече "Монитор" разкри, е и този на "Алианц България", контролирана от Димитър Желев. Отношение по този проблем би следвало да вземе Комисията за финансов надзор, която трябва стриктно да следи инвестициите на пенсионните фондове.

106 млн. лв. борчове към банки


Над 106 млн. лв. дължи на банки групата на добивното предприятие "Каолин". Отделно от това "Каолин" и дъщерните му фирми са заборчнели към клиенти и доставчици с над 16 млн. лв., сочи справка на "Монитор" в официалните регистри. Според данните в тях близо 70 на сто от всички дългове на групата (близо 70 млн. лв.) се падат на самия "Каолин". Нещо повече - освен че не помага на дъщерните си компании, "Каолин" ги загробва, като тегли от тях финансов ресурс и към края на първото тримесечие на 2010 г. им дължи над 11 млн. лв.

От близо 70-те милиона заеми на "Каолин" дългосрочните кредити към края на миналата година са за 38,678 млн. лв., показват официалните данни. Както е известно, през 2008 г. дружеството усвои изцяло инвестиционен кредит от 20 млн. евро от "Сосиете Женерал Експресбанк". Краткосрочните заеми са за близо 30 млн. лв. при около 12 млн. лв. през 2007 г. Освен това по лизингови договори на "Каолин" Иво Прокопиев дължи още 5,4 млн. лв., борчовете към доставчици надхвърлят 13 млн. лв. За това, че състоянието на "Каолин" никак не е розово, нито пък е ясно как точно ще се оправи с кредиторите, говори и фактът, че до юни Прокопиев трябва да е разплатил близо 20 млн. лв., от които над 16 млн. лв. са търговски задължения. До края на 2010 г. настъпва падежът на други 41 млн. лв., от които 30 млн. лв. са към банки. В следващите 5 г. кредитори ще си търсят още 42 млн. лв.

В резултат на всичко това коефициентът на задлъжнялост на групата "Каолин" се е влошил от 0,31 през 2007 г. на 1,29 в края на 2009 г. Финансовите пасиви (задължения) на дружеството са стигнали до 96,4 млн. лв., а финансовите активи са паднали на 27 млн. лв. Заради всичко това Иво Прокопиев панически започна да пуска на борсата акции от други свои фирми и да емитира облигации от името на други. В този списък попадат например интернет компания "Спектър нет" и заводът за производство на слънчеви панели "Соларпро". (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Прокопиев изкупи интернет-доставчик 1| 4279 |17.11.2009 . Кабинетът Станишев цакал чуждите инвеститори 2| 4375 |08.10.2009 . Скандал между Ст. Гамизов и Иво Прокопиев 15| 9094 |22.07.2009 . Изплува вариант за експертен кабинет начело с Иво Прокопиев или Д. Иванов 14| 4558 |18.04.2008

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ