Реклама / Ads
1| 3942 |17.09.2019 НОВИНИ

Прокуратурата: БНР не е спазило задължението си за постоянно радиоразпръскване

.
Прокуратура
Софийската районна прокуратура ще преценява има ли престъпление по служба при спирането на сигнала на програма ”Хоризонт” на Българското национално радио. Това става ясно от проверката, която главният прокурор разпореди след спирането на излъчването на програмата миналия петък.

Прокуратурата е установила, че техническата профилактика на БНР е регламентирана в съвместна Заповед на БНР и "НУРТС България" ЕАД , разпространител на сигнала на радиото. БНР разполага с резервни студия за всяка от програмите си. Когато се налага профилактика, излъчването временно се мести в друго свободно студио или ефирът се "запълва" с музика или друго съдържание.

 

По отношение на техническата профилактика на излъчвателните съоръжения на разпространителя на сигнала на БНР - "НУРТС България" ЕАД, е установено, че дружеството, съобразно договора си с БНР, е задължено да извършва редовно профилактика на системата, която е планирана. Това става поне два пъти годишно и се съгласува предварително през предходната година с БНР.

 

Извън заложения график за извършване на профилактика, на 11 септември директорът на дирекция "Техника" към БНР - Пламен Костов е изготвил писмено уведомление до генералния директор на БНР за "създаден голям технически проблем", който налага "профилактиране на студийния комплекс на Програма "Хоризонт" за времето от 6.00 до 11.00 часа два дни по-късно.

 

Никъде в това уведомление Костов не е посочил, че ще се извършва спиране на излъчването на програмата. Генералният директор на БНР Светослав Костов е поставил резолюция "ДА" на документа. На следващия ден Костов е изпратил официално съобщение до НУРТС, с което заявява прекратяване на излъчването на програма "Хоризонт" на 13 септември.

 

Проверката по случая е установила и докладна записка от Пламен Костов до генералния директор, в която го е информирал за възникнал проблем с оптичната връзка между БНР и предавателите, наложил спирането на Програма "Хоризонт" от 6.00 ч. до отстраняването на проблема.
Проверката на ДАНС обаче установява, че не е извършвана каквато и да е профилактика на студийния комплекс на Програма "Хоризонт", не е съществувал какъвто и да е технически проблем, налагащ профилактиране на студийния комплекс на Програма "Хоризонт, не са съществували и проблеми с преноса на сигнал от студията на БНР до Централната апаратна. Освен това не е съществувал технически или друг проблем за предаването на сигнала от Централната апаратна до входната точка на НУРТС. Същевременно от БНР не е била прекъсвана работата на програма "Хоризонт", която се е излъчвала он-лайн и е можела да се слуша в интернет на сайта на БНР.

 

От друга страна от "НУРТС България" ЕАД не е била преустановявана работата на предавателите на БНР с изключение на три предавателя, подлежащи на годишна планова профилактика, разположени в различни краища на страната.

 

КРС е установила, че профилактиката на студийния комплекс не е сред обстоятелствата, даващи право на БНР да прекратява излъчването на програми от предавателните станции, тъй като студийният комплекс не е част от електронната съобщителна мрежа на предприятието. За това и от КРС уведомяват прокуратурата, че ще бъде образувано административно наказателно производство по Закона за електронните съобщения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3821 |06.08.2019 Учителска петиция срещу задължението да посещават домовете на отсъстващи от клас деца . 0| 4326 |28.05.2019 Прокуратурата: Майката от Силистра скочила с двете си деца в Дунав . 0| 3494 |26.05.2019 Прокуратурата: 15 досъдебни производства са образувани за престъпления против политическите права . 1| 4106 |28.03.2019 Прокуратурата: ”Кинтекс“ губи милиони заради неизрядни доставчици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads