Реклама / Ads
6| 4255 |05.02.2024 НОВИНИ

Прокуратурата - бухалка за медиите? Скалъпени доказателства целят уронване на престижа на журналисти с авторитет

.
Ползва ли се прокуратурата за бухалка срещу журналисти и скалъпват ли се доказателства, за да бъдат злепоставени представители на медиите с безспорен авторитет в обществото. Въпросът е напълно резонен, а причината - решението на един прокурор, което стъпва върху скалъпени доказателства.
 

Случаят е от Дупница. Става дума за опит на журналистката Валя Ахчиева да получи отговори от болница "Иван Рилски 2003" по казуса със смъртта на Ангел Христов, познат като Брат Галев. Всъщност тогава Ахчиева отива с оператор пред кабинета на управителя д-р Ени Лефтеров, за да разбере защо смъртният акт на Христов не е вкаран в електронната система НЗИС. Вместо отговори обаче екипът се сблъсква с агресия от страна на Лефтеров, който дори заплашва с убийство. Екипът е нападнат от две физически лица в самата болница и пред нея. 


Този сюжет е запечатан надлежно на журналистическите камери. Остава обаче извън полезрението на прокуратурата, както става ясно от сигнал на Валя Ахчиева до изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Ахчиева се съмнява, че прокурор Даниела Гюрова от поделението в Дупница на Районна прокуратура - Кюстендил не прилага направеният от екипа видеозапис към конкретно досъдебно производство, а това е от съществено значение. 





Всъщност записът опровергава твърденията на Ени Лефтеров, който се оплаква, че е бил ударен умишлено от оператора на Ахчиева и е бил със счупен прешлен. Според неговите твърдения е констатирана средна телесна повреда. Лефтеров подава сигнал, образува се досъдебно производство и то попада в ръцете на прокурор Даниела Гюрова, която два месеца работи по случая. Гюрова отказва да образува досъделно производство. И правилно. По жалбата на Лефтеров не са представени никакви медицински документи, които да докажат, че той е бил ударен. 


Тук идва ролята на прокурор Михаил Крушовски от Окръжната прокуратура в Кюстендил, който отменя това решение. Стъпва върху медицинска експертиза на лекар-ортопед от управляваната от  Лефтеров болница - "Иван Рилски 2003". Експертизата е предоставена от Лефтеров два месеца след самия инцидент. И въпреки множеството въпросителни около нея, тя не е поставена под съмнение от прокурор Крушовски.


Върховната касационна прокуратура се усъмнява във всичко това и възлага проверка. На кого? Отново на прокурор Крушовски. В сигнала си до Борислав Сарафов Ахчиева пита - как е възможно същият прокурор, отменил решението на Гюрова да образува досъдебно производство, де проверява сам себе си. 


Въпросите са много. Например използва ли се прокуратурата за бухалка срещу журналисти, тръгнали да търсят отговори на важни за обществото въпроси. Опорочена ли е проверката на ВКП по казуса, след като тя е възложена на самия Крушовски, който е обект на съмнение? Нагласени ли са "доказателствата", които Лефтеров предоставя? Цели ли се умишлено злепоставянето на журналисти с безспорен авторитет в обществото? 

 

.


.


.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3971 |05.02.2024 Министър Славов: Никой главен прокурор вече няма да е господ . 0| 5808 |05.02.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. „Овча купел“ 1 и с. Горни Богров . 6| 4670 |05.02.2024 МЗ сега се сети, че случаи като този в правителствената болница “Лозенец” рушат имиджа на здравеопазването . 2| 8687 |05.02.2024 Магнезий за бързо реагиране

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads