Реклама / Ads
1| 4369 |15.06.2016 НОВИНИ

Прокуратурата иска отмяна на новата цена на винетките

.
Върховната административна прокуратура (ВАП) ще настоява пред съда за отмяна на подзаконовия акт, с който цената на винетните стикери бе увеличена, става ясно от съобщение на държавното обвинение до медиите.
 
Според прокуратурата подзаконовият нормативен акт, уреждащ новите цени, е незаконосъобразен и е издаден при нарушение на административните правила.

Първото нарушение, което прокуратурата е открила, е, че изменението на тарифата е предложено еднолично от министъра на регионалното развитие и благоустройството, а не съвместно с министъра на финансите, както законът изисква.

Второто нарушение е, че изцяло липсва задължителната фаза за обсъждане, която трябва да е в най-малко 14-дневен срок. Възраженията, предложенията и становищата по промяната не са приети с административна преписка и не са обсъждани от Министерски съвет. Изготвената по делото съдебно-техническа експертиза не може и да докаже, че мотивите са били налични на сайта на Министерството на регионалното развитие.

Не е спазено и друго изискване на закона - за съгласуване с Министерство на финансите, МВР, Министерство на транспорта и Министерство на труда и социалната политика.

Като цяло, според прокуратурата, липсват и мотиви и обосновка за необходимостта от повишаване на цената на винетките. “Доводите в доклада на министъра на регионалното развитие и благоустройството за необходимост от осигуряване на дългосрочно и предвидимо финансиране за реализиране на смислена, последователна и устойчива политика по отношение на пътищата не могат да заместят липсата на обоснованост на причините, които налагат приемането на акта, на целите, които се поставят, на финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба и на очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива”, пишат от прокуратурата.

Държавното обвинение ще иска отмяна на акта, с който цените бяха повишени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4350 |15.06.2016 И прокуратурата против високата цена на винетките . 0| 4366 |15.06.2016 Трети мандат подкара главния прокурор на Русия по искане на Путин . 17| 4855 |14.06.2016 Кольо Колев: 65% от избирателите искат да ударят шамар на ГЕРБ . 30| 6280 |14.06.2016 ВМРО иска от Фандъкова и СДВР да спрат гей парада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads