Събота, 24 Юни 2017, 13:35
Frognews
1| 2946 |15.06.2016

Прокуратурата иска отмяна на новата цена на винетките

.
Върховната административна прокуратура (ВАП) ще настоява пред съда за отмяна на подзаконовия акт, с който цената на винетните стикери бе увеличена, става ясно от съобщение на държавното обвинение до медиите.
Според прокуратурата подзаконовият нормативен акт, уреждащ новите цени, е незаконосъобразен и е издаден при нарушение на административните правила.

Първото нарушение, което прокуратурата е открила, е, че изменението на тарифата е предложено еднолично от министъра на регионалното развитие и благоустройството, а не съвместно с министъра на финансите, както законът изисква.

Второто нарушение е, че изцяло липсва задължителната фаза за обсъждане, която трябва да е в най-малко 14-дневен срок. Възраженията, предложенията и становищата по промяната не са приети с административна преписка и не са обсъждани от Министерски съвет. Изготвената по делото съдебно-техническа експертиза не може и да докаже, че мотивите са били налични на сайта на Министерството на регионалното развитие.

Не е спазено и друго изискване на закона - за съгласуване с Министерство на финансите, МВР, Министерство на транспорта и Министерство на труда и социалната политика.

Като цяло, според прокуратурата, липсват и мотиви и обосновка за необходимостта от повишаване на цената на винетките. “Доводите в доклада на министъра на регионалното развитие и благоустройството за необходимост от осигуряване на дългосрочно и предвидимо финансиране за реализиране на смислена, последователна и устойчива политика по отношение на пътищата не могат да заместят липсата на обоснованост на причините, които налагат приемането на акта, на целите, които се поставят, на финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба и на очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива”, пишат от прокуратурата.

Държавното обвинение ще иска отмяна на акта, с който цените бяха повишени.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. „София диша” затваря част от софийските улици 0| 467 |24.06.2017 . БСП обсъждат на пленум промени на избирателната система 1| 2046 |24.06.2017 . Взрив и пожар в Студентски град 0| 2261 |24.06.2017 . Децата в Турция вече няма да изучават Дарвин 0| 2436 |24.06.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах