Четвъртък, 19 Октомври 2017, 01:24
Frognews
1| 3097 |15.06.2016

Прокуратурата иска отмяна на новата цена на винетките

.
Върховната административна прокуратура (ВАП) ще настоява пред съда за отмяна на подзаконовия акт, с който цената на винетните стикери бе увеличена, става ясно от съобщение на държавното обвинение до медиите.
Според прокуратурата подзаконовият нормативен акт, уреждащ новите цени, е незаконосъобразен и е издаден при нарушение на административните правила.

Първото нарушение, което прокуратурата е открила, е, че изменението на тарифата е предложено еднолично от министъра на регионалното развитие и благоустройството, а не съвместно с министъра на финансите, както законът изисква.

Второто нарушение е, че изцяло липсва задължителната фаза за обсъждане, която трябва да е в най-малко 14-дневен срок. Възраженията, предложенията и становищата по промяната не са приети с административна преписка и не са обсъждани от Министерски съвет. Изготвената по делото съдебно-техническа експертиза не може и да докаже, че мотивите са били налични на сайта на Министерството на регионалното развитие.

Не е спазено и друго изискване на закона - за съгласуване с Министерство на финансите, МВР, Министерство на транспорта и Министерство на труда и социалната политика.

Като цяло, според прокуратурата, липсват и мотиви и обосновка за необходимостта от повишаване на цената на винетките. “Доводите в доклада на министъра на регионалното развитие и благоустройството за необходимост от осигуряване на дългосрочно и предвидимо финансиране за реализиране на смислена, последователна и устойчива политика по отношение на пътищата не могат да заместят липсата на обоснованост на причините, които налагат приемането на акта, на целите, които се поставят, на финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба и на очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива”, пишат от прокуратурата.

Държавното обвинение ще иска отмяна на акта, с който цените бяха повишени.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Има задържани на протеста срещу Порошенко в Киев 0| 1787 |18.10.2017 . Шеф на синдикат: ​Обещаните 55 млн. лева за МВР ​ги приемаме като гавра 1| 2133 |18.10.2017 . Седмина от разбитата група с обвинения за трафик на мигранти 0| 2158 |18.10.2017 . Д-р Димитър Ленков: Бедният българин най-много доплаща за здравеопазване 0| 2177 |18.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах