Реклама / Ads
10| 11513 |30.09.2019 АКТУАЛНО

Прокуратурата: Изнудвали са Пеевски и Доган с доклад срещу тях за контрабанда и тероризъм

.
Български и румънски гражданин вече четири месеца са в ареста, защото Специализираната прокуратура смята, че са изнудвали Делян Пеевски и Ахмед Доган с доклад на френските служби за участието им в контрабанда на цигари и финансиране на терористични организации.
 

Срещу 12 милиона евро те предложили докладът да не бъде пращан на европейските институции, а имената на политиците да бъдат заличени. 10 милиона евро трябвало да отидат за “френски прокурор”, разследващ контрабандата, а два милиона за “изнудвачите”, пише "Биволъ".

 

На 26 септември т.г. се състоя поредното заседание на Апелативния специализиран съд по мярката за неотклонение на български и румънски гражданин, които са в ареста от няколко месеца. В крайна сметка те останаха в следствения арест без право на обжалване, защото според Специализираната прокуратура и съда има данни да са изнудвали Доган и Пеевски, в съучастие с влиятелен румънски бизнесмен, за когото е издадена европейска заповед за арест.

 

Тезата на обвинението е развита от прокурор Евгения Станкова, прочула се с “терористичните пръскачки” пред парламента по делото “НАПЛийкс”. Първоначално тя повдига на румънеца и българина обвинение за финансиране на тероризъм по член 108 от НК. След това очевидно се усеща, че това е гаф, а “финансирането на тероризъм” се отнася по-скоро за многократно споменаваните в документите по делото Ахмед Доган и Делян Пеевски.

 

В крайна сметка обвинението е променено като “изнудване” извършено от организирана престъпна група. Всъщност, от протоколите по делото се разбира, че прокурор Станкова не е уверена за какво точно престъпление става дума – изнудване или опит за измама, но пък е сигурна, че то било извършено от ОПГ.


Задържаните са румънският предприемач Дорин Йордаке, който от години се занимава с експорт на стоки от България и Дилиян Димитров Георгиев от гр. Русе. Йордаке е свързан с влиятелният румънски бизнесмен с френско гражданство Овидиу Семенеску.

Йордаке и Георгиев имали бизнес в Пловдив, където се свързали с анонимен свидетел на прокуратурата с номер 436.  Номерът не помага той да остане анонимен и от пренията по делото се разбира, че въпросното лице е Иван Петлешков. Йордаке и Георгиев завели Петлешков при Семенеску и запознали Петлешков с доклада, като Семенеску му го показал на таблет iPad. Това се случило два пъти на срещи в Букурещ и Виена.

 

В доклада личали имената на Ахмед Доган, Делян Пеевски и директора на Булгартабак Холдинг АД Венцислав Чолаков. Семенеску, като “представител на хора свързани с френските служби”, поискал от Петлешков да предаде на Пеевски, че ако плати 12 милиона евро, имената на Пеевски и Доган в доклада ще бъдат премахнати. Семенеску твърдял също така, че докладът щял да бъде представен на Европейската комисия на 1 юни 2019 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 19557 |25.09.2019 Следователката, свързвана с Пеевски и планирала „ювелирната“ акция срещу Иванчева, шеметно се издига в кариерата . 15| 12461 |24.09.2019 ”Репортери без граници”: Пеевски контролира империя от вестници, телевизии и новинарски сайтове . 10| 11710 |18.09.2019 Само във Фрог: Уговарят човека на Пеевски в ДАНС да поеме КПКОНПИ . 13| 11911 |12.09.2019 Илиян Василев: Борисов избра да подкрепя Пеевски вместо електората си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads