Реклама / Ads
8| 2999 |10.04.2023 НОВИНИ

Прокуратурата се жалва на Гешев, че от Интерпол не са задържали издирвани по аферата NEXO

.
Източник: личен архив
Софийска градска прокуратура е уведомила главния прокурор на Република България Иван Гешев, че не са спазени международни договорености по Европейската конвенция за екстрадицията. Целта е да бъде сезиран Генералният секретар на Съвета на Европа, тъй като не е оказано съдействие за ареста на двамата обвинени по делото "Нексо" Антони Тренчев и Коста Кънчев.
 

От СГП припомнят, че двамата са с постановени мерки за 72 часа, а на 31 март са издадени и Европейски заповеди за арест. На 4 април е потвърдено от МВР, че двамата са обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система, както и по канала на Международната организация на криминалната полиция (МОКП) Интерпол.

 

На 7 април от Интерпол са потвърдили, че са получили документите по повод международното издирване на двамата обвиняеми, но те пък междувременно са заявили, че са жертва на политически мотивирана клеветническа кампания".

Затова и от Интерпол е изискана допълнителна информация от българската прокуратура за евентуални политически длъжности, дейности, връзки и влияние в България на издирваните лица. Посочено е, че исканата информация е необходима, за да бъде направена оценка в съответствие с чл. 3 от Конституцията на МОКП Интерпол.

 

В същия ден българските власти са получили информация, че Антони Тренчев и Коста Кънчевса пристигнали в Белград от Дубай предния ден, но заради жалбите им, съобщенията за издирване им не са видими. Изпратени са преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите до Министерство на правосъдието на Република Сърбия, но искането на българската прокуратура за временно задържане на издирваните лица не е изпълнено от компетентните сръбски власти.

 

От СГП посочват изрично, че молбата за обявяване им за международно издирване и временно задържане е изпратена от заместник на главния прокурор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4328 |08.04.2023 Антони Тренчев към прокуратурата: Поздрави от Белград (Видео) . 0| 3018 |07.04.2023 Прокуратурата разследва случая с изписаното новородено бебе със счупен крак . 10| 3334 |07.04.2023 МВР прати на прокуратурата сигнала за заплахите на Василев срещу Морфов . 1| 3288 |05.04.2023 Провал на прокуратурата още на старта на делото НАПлийкс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads