Реклама / Ads
6| 4413 |28.09.2023 НОВИНИ

След шумните акции срещу Nexo: Съдът отмени европейските заповеди за арест

.
След шумната акция на прокуратурата, брифингите, обвиненията в пране на пари и дори намесата на Русия, оказва се, че издадените европейски заповеди за арест на хората около Nexo са незаконосъобразни, защото лицата не са били надлежно призовани. Затова Софийският градски съд реши да ги отмени.
 

Новината съобщиха първо от Bird.bg, а от СГС по-късно я потвърждават и пред “Дневник” и други медии. 

 

Шумният скандал 

 

Сагата около криптобанката Nexo се появи малко преди предизборната кампания през април тази година. Тогавашният главен прокурор намеси името на Цветан Василев, Божков и почти всички от криминалния контингент, включително покойният вече Красимир Каменов - Къро, както и на журналиста от BIRD Димитър Стоянов. 

 

Обвинени бяха бившия депутат Антони Тренчев и още трима души, за които се твърди, че са ОПГ за пране на пари, финансиране на “Хамас”, нарушение на санкциите срещу Русия. 

Разследването започна на 12 януари, бяха обискирани и офиси на компанията. Появиха се данни, че лицата се намират на територията на Сърбия, но Белград отказа да ги задържи.

 

На 19 септември Софийската градска прокуратура е внесла в съда жалбите, с които се оспорват издадени европейски заповеди за арест. Съдът уважава исканията с мотив, че издадените заповеди за арест са преждевременни и съответно не са законни, тъй като по тях не е извършено надлежно призоваване на обвиняемите. В мотивите си съдебният състав отбелязва, че разследващият орган не е призовал обвиняемите, въпреки че от материалите се установява, че те имат постоянни и известни адреси в Обединените арабски емирства. Нещо повече - съдът констатира, че разследващите са приели изначално, че се укриват, без да направят опит да ги призоват въобще.

 

В материалите по едно от делата се съдържа призовка за връчване чрез механизмите на международната правна помощ, за която няма данни да е изпратена, получена, връчена или да е налице отказ от страна на властите на Обединените арабски емирства (ОАЕ) да я изпълнят.

 

По делото липсват каквито и да е данни, че обвиняемите не са намерени, отказват да получат призовките или е отказано изпълнението на молбата за правна помощ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4171 |28.09.2023 Франция настоя Турция и Унгария да отключат блокираната кандидатура на Швеция за членство в НАТО . 1| 4385 |28.09.2023 Един човек загина и четирима пострадаха след стрелба рано днес в Братислава . 12| 4410 |28.09.2023 Експерти ще проверяват дали Семерджиев е шофирал автомобила, прегазил и убил две жени . 15| 4740 |28.09.2023 Иван Костов: Службите нямат зад гърба си управляващите, опора им е президентът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads